Merak Nasıl Öğretilir Sorusuna Okur Yanıtları

Meleklerin filanca yerini gözetliyor diye, anlı şanlı kaptanı deryasına git bombala diyerek tophane rasathanesini topa tutmuş bir milletiz biz. Başka örneği var mı bilemem. Bilmediğin işlere burnunu sokma diyerek varsa da, o merakı öldürmek bizim işimiz

 

 

EMİNE SUPÇİN

Ya meraktan ya da… deyip öldürdüğümüz merakı yeniden uyandırmanın yollarını okurlara sorup bırakmıştım anımsayacaksınız.

Sorunun yanıtına dönük olarak gelen tüm yanıtlara en içten teşekkürlerimle sizlerle paylaşmak istiyorum.

Merakı öğretecek kişinin meraklı olması gerektiğine değinen ve meseleyi can damarından yakalayan meslektaşım Ramazan Maden’in yorumuyla başlayalım.

“Meraklı değilsen merakı da öğretemezsin. Kendinde olmayan bir şeyi satmak mümkün değildir.

Filanca kuaföre gitmiş saçları nasıl olmuş. Düğünde filanca ne giyecek. Aaa adam düştü deyip tepesine bir sürü insanın toplanması değil merak. Bilinmeyene uzanmak. Öğretmenimin dediği gibi bu tür arayışlara hep törpülenmiş. Meleklerin filanca yerini gözetliyor diye, anlı şanlı kaptanı deryasına git bombala diyerek tophane rasathanesini topa tutmuş bir milletiz biz. Başka örneği var mı bilemem. Bilmediğin işlere burnunu sokma diyerek varsa da, o merakı öldürmek bizim işimiz.

Öğretilebilir merak buna inanıyorum. Meraklı da bir insanım. Ancak bana bunu öğreten hiç öğretmenim olmadı. Bizim eğitim ve öğretim yöntemlerimizde bu konu hiç yok, ders de değil.

İsterdim ki, koşa koşa okula gideyim. Her gün bir sonraki günü heyecanla bekleyeyim, hiç olmadı. Çok başarılı bir öğrenci olmama rağmen çok zaman ayaklarımı sürürdüm.

Öğretmen olduk, bazı kalıpları yıkma adına öğrencilerimin dersime ilgisini merakını artıracak elimden ne gelirse yaptım. Başarılı oldum tam diyemem.

Çocukların ilgileri yetenekleri, o okula gelmiş olmalarının kendi seçimleri olmaması vb çokça sorun buna engeldi. Çok söz edilecek bir konu. Kitaplar yazılır. Kısaca, merak öğrendikçe, artar… artar… artar. Şu dağın ardında acep ne var deyip, bir sonraki dağı düşünen gezgin gibi. Öğrenmek kapıdır. O kapıdan geçtiniz mi başka gizemli bir kapı aralanır. Çocuklarınıza ilgi ve yetenekleri doğrultusunda çok kapılar açmanız dileği ile Emine öğretmenimin merakına da teşekkürler.”

Funda Arslan: “Yazıda da dediğiniz gibi, olanak sağlanmalı ki çocuğun ilgisini çeksin. Eğitimin ailede başladığını hepimiz biliyoruz. En büyük görev ana babanın değil mi? Çocukların ilgi alanı ne, neyle daha çok ilgileniyor. Sorduğu sorular ne doğrultuda. Bunları ebeveynler bilmeli bence.

Eğitim başladığında, eğitmenin ve ailenin iş birliğiyle şekillenir çocuk. Merak ettiği konulara da doyurucu cevap bulmalı ki, körelmesin merakı değil mi? 

Yine çok önemli bir konuyu ele almışsınız. Babam, oğluma kızardı çok, çok soru soruyor saçma soru soruyor diye. Bence çocuklar saçma sormuyor, cevap verebilmek önemli her soruya.”

Nurbani Kablan: “Merak öğretilebilir;  merakı kışkırtan sorularla başlarsın önce…”

Hanım Fatma Kalman: “Merak, bir anlamda insanın kendisine soru sormasıdır.(araştırarak, sorgulayarak ) Özellikle okullarda öğrencilere araştırma, sorgulama, deney yapma fırsatı sağlanmalıdır.

Merakın en büyük düşmanı dogmatizmdir. Çünkü dogmatizmde körü körüne inanmak, biat etmek vardır. Oysa merak, güneşe açılan yeni bir penceredir.”

Vahap Kirca: “Merak sorgulamanın ilk adımı.”

Ruhset Yüksel: “Merak öğrenmenin temelidir. Kalıcı davranış değişikliği sağlar..”

Hasan Hüseyin Dulun: “Merak diğer alternatiflerden iyidir.”

Namık Çetin Şahin: “Merak, öğrenmeyi hızlandırır. Tabii alacağı yanıtlar doğru ve sabırla verilirse… İyi bir eğitim metodu.”

Nazo Ülker: “Merak olmayınca söylenen her şeye inanırsın.”

Hatice Beker: “Benim gözlediğim çocuklar çok meraklılar ama hep kızılır sus çok ayıp falan, hep rast geldim tabii ki kafası çalıştığı için çok soru sorar öğretmenler bile kızıyor bu öğrencim çok meraklı ne çok soru soruyor gibi gibi.”

Hüseyin Kaya: “İnsan kendi doğasında bırakıldığı ona eğitim verenlerin düşüncesinin önünü açacak bir eğitimin olması gerek, yoksa bastırılmış, fazla bir seçenekleri olmayan bir ortamda ne merak gelişir ne araştırma, zaten bunun gelişmemesi içinde özel caba sarf edilir. Mesela özel okulların olması; diğerlerinden farklı değilse, neden bir kesim buralara çocuklarını gönderiyor?”

Işık Yıkılmaz: “Merak olmazsa hiç bir şey icat edilemezdi.”

Barış Ozan Zeyrek: “Merak uyandıracak alternatifler sunulsa da, cep telefonları her şeyi sunduğu için, bizim çabalarımız boşa gidiyor maalesef.”

Hanifi Bulu: “Merak etmek öğrenmenin bir başka halidir.”

Ülkü İkiz: “Çocuklarda merak uyandırmak için değişik sorular sorulur.”

 

 

paylaşmanız için

 

 

 

 

 

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*