Geçtiğimiz Ağustos ayında sel felaketi yaşayan Giresun’un ilçelerinde incelemelerde bulunan CHP’li milletvekillerinden oluşan heyet, felaket bölgesinde yoğun orman kesimlerinin olduğunu saptadı. Afet sonrası hiçbir yetkilinin uğramadığı bölgedeki sel felaketinin başka bir nedeni ise Cengiz Holding’in maden sondajları.
CHP TBMM Grup Başkanlığı’nca görevlendirilen milletvekili heyeti, geçtiğimiz Ağustos ayında sel felaketine uğrayan Giresun’un ilçelerinde incelemeler yaptı.
Samsun Milletvekili Neslihan HANCIOĞLU, Giresun Milletvekili Necati TIĞLI, Trabzon Milletvekili Ahmet KAYA ve Ordu Milletvekili Mustafa ADIGÜZEL‘den oluşan CHP milletvekili heyeti, geçtiğimiz Ağustos ayında sel felaketine uğrayan Giresun’un ilçelerinde incelemelerde bulundu. Espiye, Doğankent, Yağlıdere, Tirebolu ve Dereli ilçeleri ile Duroğlu ve Soğukpınar beldelerinde görüşmeler gerçekleştiren heyetin hazırladığı rapor, sel felaketine uğrayan bölgede hasara uğrayan yol, köprü ve menfezlerde henüz herhangi bir onarım faaliyetine başlanmadığını ortaya koyuyor. Espiye ilçesi ormanlarında yoğun ağaç kesiminin yapıldığı belirtilen raporda, Soğukpınar beldesine çok yakın bir mesafede Cengiz Holding’in yürüttüğü maden arama faaliyetlerinin de tehlike arz edecek düzeyde olduğu vurgulanıyor.
SOLUĞU KÖYDE ALDI!
55 kişinin ikamet ettiği toplam 12 bina ve 17 hanenin çökme riski nedeniyle bizzat bakan emriyle yıkıldığı Doğankent ilçesine bağlı Güdül köyüne ise sel felaketi sonrası hiçbir yetkili uğramamış! Taa ki, CHP heyetinin geleceği güne kadar!
Heyetin ziyaretini öğrenen Doğankent Kaymakamı, ziyaretten bir gün önce Güdül köyünde görüşmeler yapmış.
AFAD İl Müdürü de ilçede görüşmeler gerçekleştirmiş. Hatta milletvekili ziyareti sürerken köydeki mağdurlarla toplantı yapıldığı bilgisine de raporda yer alıyor.
Öte yandan, üzerinden 5 ay geçmesine karşın sel sularına kapılan 4 yurttaşın akıbeti ise halen belirsizliğini koruyor. Kaybolan kişileri arama çalışmalarına son verilmiş.
FELAKETİN NEDENİ HES’LER
“Küresel iklim değişikliği ve yeni yağış rejimine bağlı olarak, kısa sürede yüksek miktarda yağışların neden olduğu felaketlerde, Doğu Karadeniz’de yaşanan kayıpların diğer bölgelere göre fazla olması; bölgenin coğrafi yapısına uygun olmayan yapılaşma ve ekosistem üzerinde yaratılan insan kaynaklı müdahalenin bir sonucudur” denilen raporun sonuç bölümünde, bölgede daha önce de yaşanan sel felaketlerinin nedeninin ise Hidro Elektrik Santralleri (HES) olduğu belirtiliyor:
“Özellikle son 15 yıllık süreçte, bölgede neredeyse bütün dereler üzerinde Hidro Elektrik Santralleri (HES) projeleri faaliyete geçirilmiş, bu süre zarfında yaşanan tüm sel felaketlerinin tahribat gücü arttıran temel sebep, HES inşaatları nedeniyle vadi ve dere yataklarına yapılan fiziki müdahalelerdir.”
NE OLMUŞTU?
Giresun’da geçtiğimiz 22 Ağustos’ta yaşanan yoğun yağışlarda Şehrin Espiye, Doğankent, Yağlıdere ve Dereli ilçelerindeki birçok dere taşmış, 118 köy yolu ulaşıma kapanmış, 15 kişi yaşamını yitirmişti. Çöken yol ve köprüler, yıkılan, hasar gören konutlar ve işyerleri milyonlarca liralık hasar meydana gelmişti. Tirebolu’daki Mursal Deresi’nde ise arama- kurtarma faaliyetine katılmak için bölgeye hareket eden jandarma aracının, Tirebolu-Doğankent yolunda menfez çökmesi sonucu dere yatağına düşmesiyle 5 asker şehit olmuştu. Sel felaketinde Tirebolu- Doğankent yolunda yapım çalışmalarını yürüten şirketin şantiyesini de sel suları basmıştı. Şantiyeye ait araç ve iş makineleri sel sularına kapılarak sürüklenirken, çalışanlar kaçarak kurtulabilmişti.