Pavyon Çalışanları ile Eğlenenleri

Herkes eğlenmeye, oymaya gelmiştir buraya. Dev gibi delikanlıların cebinde bir çift kaşık, sabaha kadar şakırdar durur. Her meslekten adam gelir. Konsomatris kızlardan ziyade beğendikleri kadınla oynamaya gelirler… ve hesap da gelir

HASAN BALAN

Geçen yazı pavyona gelen müşteri tiplerini yazmıştım.
Bu hafta çalışanları yazayım istedim.
Kademenin en altından komilerden başlayalım. Pavyonda en çok ezilen komilerdir. Komilerin en yetkilisi de sahne komisidir. Onun her yere girip çıkma izni vardır. Haftalığını solistler ve müzisyenler verir. Bazı yerlerde sahne komisi çalışan kızlarla da ilgilenir. Onlardan da haftalık belli bir ücret alır, o yüzden bir nevi bağımsız çalışandır. Tüm dedikodular onlardadır, bilmedikleri hiçbir şey yoktur mekanda.

Diğer komiler garsonundan şefine hepsinden emir alır ve bol bol fırça yer.
Şefler ki, en döküntü pavyonda bile en az beş altı şef vardır.Takim elbiseli, yüzleri asla gülmez tiplerdir.
Onların işi müşteri ve kızlar arasında gidip gelmektir. Hepsinin kendi masası vardır, yani müşteri getirirler.


Şefler ortalıkta dolaşıp dursa da bir sorun çıkmadıkça bir şeylere karışmazlar.
Müşteri şikayetleri, kızların şikayetleri hep onlara yapılır.
Bir de hesap zamanı çıkarlar ortaya. Hesap ödeyemeyen tipleri onlar ikna eder.
Garsonlara gelince, pavyon garsonu kurnazdır. Para kokusunu yüz metreden alır. Alınca da bırakmaz peşini. Temiz giyinmeleri kuraldır, çoğu yerde servis esnasında sigara kokmaları bile yasaktır.
Kapıcıların içeriyle tek ilişkileri kavga dövüş çıktığında takviye kuvvet olmalarıdır.
Ama işleri mühimdir. Mesela içeri alınmayacak müşteri tiplerini bilirler, ilk elemeyi onlar yapar. Sıkıntı çıkaracak adamı başta “yer yok” bahanesiyle almazlar. Girmekte ısrar edilirse şiddet dahil başka dilden konuşurlar. Her zaman ayık olmaları şarttır.


Polisi, zabıtası vs. daha gelmeden anlayıp içeriye haber vermeleri başta gelen görevleridir. O yüzden teknolojik araçları iyi kullanmak zorundadırlar. Diğer tüm mekanların kapıcılarıyla sabaha kadar temas halindelerdir. Bir mekana polis girdi mi, diğer mekanların kapıcılarına hemen haber uçurulur, örgütlü bir kollektifleri vardır yani! Kışları zordur sabaha kadar kapıda titrer dururlar.
Çiçekçiler, bunlar çoğu yerde mekancıya bir miktar kira ödeyip mekanın bir köşesinde çiçek, sigara ve oyuncak satarlar. Yağlı bir masa geldi mi, kızların isteği bitmez. Sigara, çiçek ne denk gelirse aldırırlar müşterilerine…

Tabii çiçekçi de onları “görür” sabah olunca.
Tuvaletçiler de yinebelli bir kirayla işletirler tuvaletleri.
Yani her şey parayla döner pavyon âlemlerinde.

Turistik gazinolar program itibariyle her ne kadar bale deseler de revü ve sitriptiz üzerine çalışır.
Arada belli saatlerde de solist çıkar.


Kızlar genellikle Rus, Ukrayna gibi ülkelerden gelir. Hepsi bir kalem seçme güzel kızlardır. İşlerini de önemserler.İyi dansçılardır ama memleketimizde dansa ilgi pek de dansa ilgi değildir, ilgi elbette kızlara.
Konsomasyon yapmaları kanunen yasak, ancak yasağı dinleyen olmaz. Yakalanırlarsa o an sınır dışı edilmek üzere Yabancılar Şubesi’ne görülürler. Ama yapacakları bir şey yoktur. Mecburen otururlar masalara. Ötesi yoktur genelde ama olduğu da olur.
Bu mekânlarda eğlenmek pahalıdır. Ben, en son 2016 yılında çalıştım, o tarihte bir kadeh konsomatris içkisi 200 TL idi. Ki bu içkinin içilme süresi 15 dakikadır.
Gelen de ona göre gelir tabii, müşteriler genelde “para derdi olmayan” adamlarıdır.
Ne kadar yabancı uyruklu olursa olsun bizim memleketin kızları olmadan olmaz. Angara havaları onlardan sorulur mesela!

Angara’nın bağları da kıvrım kıvrım yolları

Oyun havası denen genelde İç Anadolu da yaygın mekanlarsa kanımca en ilgincidir.
Herkes eğlenmeye, oymaya gelmiştir buraya. Dev gibi delikanlıların cebinde bir çift kaşık, sabaha kadar şakırdar durur.
Buraya her meslekten adam gelir. Konsomatris kızlardan ziyade beğendikleri kadınla oynamaya gelirler. Elbette bedava değil. O da ücretlidir. Adını listeye yazdırıp sırasını bekler masada, sırası gelince seçtiği kadınla karşılıklı oynar, mutlu olur.
Müzik genelde kalitesiz ama oynaktır.
Zevkler ve renkler tartışılmaz.

Pavyon rüyasını görenler için internet yorum siteleri bile var

***