Ya Hep Beraber, Ya Hiç Birimiz

Şu an kaç yerde çalışanlar direnişte biliyor musunuz? Bu pahalılığa karşı kimsenin direnmediğini düşünenlere şu anda ülkenin dört bir yanında emeklerinin haklarını almak için mücadele veren emekçilerden bazı örnekler vermek istiyorum

 

DR. ABDULLAH KÖKTÜRK

Dün ocak ayı enflasyonu açıklandı. Yalancılığı kanıtlanmış TÜİK’in açıkladığı tüketici enflasyon rakamı aylık yüzde 11.1, yıllık ise yüzde 48.7 olarak açıklandı. Bu bile son 20 yılın rekoru.

TÜİK’in rakamları ikiye bölerek açıkladığını biliyor, gerçeğin bunun iki katı olduğunu yaşayarak da görüyoruz. Pazardaki meyve, sebze ile elektrik ve doğalgaz faturaları yaşadığımız pahalılığın gerçek göstergeleri.

Çevremde sabit gelirli herkes büyük bir isyan içinde. Ne yapacağını bilemez halde yakınıp duruyorlar. Aile ekonomisinin getirdiği stres ile aile içi gerilimler de yaşanmakta.

Örgütsüz kalabalıklar, bunca yoksulluğa karşın insanların pasif kaldığını düşünüyor. Oysa toplumun en örgütlü olan kesimi olan emekçiler bu yoksulluğa karşı mücadele başlatmış durumda. Artan pahalılık ve enflasyon karşısında emeklerinin karşılığını almak için mücadele ediyorlar. Bazı sermaye sahipleri örgütlenmeye ve sendikalaşmaya çalışan işçileri topluca işten atmaya başlayınca fabrika önlerinde direniş başlıyor. Yakında, fabrika işgallerini görmek şaşırtıcı olmayacak.

Kurtuluş Yok Tek Başına

Bu pahalılığa karşı kimsenin direnmediğini düşünenlere şu anda ülkenin dört bir yanında emeklerinin haklarını almak için mücadele edenlerden bazı örnekler vermek istiyorum;

Farplas direnişi

Kocaeli Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Farplas fabrikasında işçiler ücretlere tepki göstermiş ve iş bırakmıştı. İşçilerden bir hafta izin isteyen patron, işçilerin taleplerini karşılayacağını ve sendikayla da görüşeceğini söylerken, işçiler, patronun taleplerin değerlendirilmesi için istediği 1 haftalık süre sonunda, taleplerin kabul görmemesi hâlinde tekrar iş bırakacaklarını duyurmuşlardı.

Süreç içerisinde, Birleşik Metal-İş Sendikası da bir açıklama yaparak işçilerin sendikalı olduğunu ve fabrikada çoğunluğun sağlandığını açıklamıştı. İşçilerin taleplerini dikkate alacağını söyleyen patron ise süre istediği işçilerin bir bölümünü işten atmakla cevap verdi.

Farplas işçileri bu hamleye direnişle yanıt vererek üretimi durdurdu. Fabrika içerisinde eyleme geçen işçiler, daha sonra şirket tarafından yönlendirilen çevik kuvvet ile karşı karşıya getirilirken 200 kadar işçi gözaltına alındı. İşçiler direnişi fabrika önüne taşıdı.

Alpin Çorap

Dayatılan sefalet koşullarına karşı iki gün önce üretimden gelen gücünü kullanan ve iş bırakan Alpin Çorap işçileri ücretlerine % 70 zam aldı. Üretimi durduran işçiler çok değil saatler içinde patronu dize getirmesini bildi ve taleplerini söke söke almış oldu.

Erdal Çorap

Arnavutköy’de bulunan Erdal Çorap fabrikasındaki işçiler, düşük zamlara karşı dün iş bıraktı. İşçiler geçinebilecekleri bir ücret talep ediyor.

Akkuyu Nükleer Santrali işçileri

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali işçileri, uzun zamandır iş cinayetlerine, toplu işten çıkartmalara, fazla mesai saatlerine, maaş alamamaya, kalabalık ve hijyenik olmayan koğuş koşullarına, şantiye içindeki markette belirlenen fahiş fiyatlara karşı mücadele etmekteydi. Son olarak taşeron firma bünyesinde çalışan 250 işçi iki aydır maaşlarının ödenmediğini belirterek, 6 gün önce iş bıraktı. Akkuyu’da eylemler sürüyor.

Tarsus Sebze Meyve Hali’nde çalışan kadın işçiler

Mersin Tarsus’taki Sebze Meyve Hali’nde ardiyeler bölümünde yevmiyeci olarak çalışan kadınlar 6 ocak tarihinde, günlük ücretlerinin arttırılması için eylem yaptı. Hal içerisinde yürüyüş yaparak iş bırakan kadın işçiler “İşçiyiz, haklıyız, hakkımızı isteriz” sloganları attı.

Destebaşı Grup işçileri

Gebze’de faaliyet gösteren Destebaşı A.Ş. ve Destebaşı Ltd. Şti. isimli firmalar 2019 yılında krizde olduklarını iddia ederek işçilerin 6 aylık maaşlarını ödememişti. Yaklaşık 200’e yakın işçinin maaş alacakları devam ederken, işçiler mücadeleye devam ediyor.

Kayı İnşaat işçileri

Yıllardır maaşlarını alamayan ve en son kendilerine eski döviz kuru üzerinden ödeme önerilen, Türkiye ve farklı ülkelerin inşaatlarında çalışan ancak hakları verilmediği için mağdur olan Kayı İnşaat işçileri, 16 Ocak’ta Ankara Ulus’taki Atatürk Heykeli önünde eylem yaptı.

Çimsataş işçileri

Mersin’deki Çukurova Holding’e bağlı Çimsataş’ta çalışan işçiler, Birleşik Metal-İş ile MESS arasında imzalanan toplu iş sözleşmesini kabul etmeyerek ocak ayında iş bıraktı ve fabrika önünde 4 gün boyunca süren bir eyleme imza attı. 13 işçi eylemlere katıldıkları gerekçesiyle 25/2. maddeden, tazminatsız olarak işten çıkartıldı.

Beykoz Belediyesi işçileri

AKP’li Beykoz Belediyesi’nde Hak-İş’e bağlı sendikadan istifa edip DİSK’e bağlı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi’ne üye olan çok sayıda işçi işten çıkartıldı. İşçiler, 21 Ocak’ta AKP’li Beykoz Belediyesi önünde eylem yaptı.

Trendyol işçileri

Pandemiyle birlikte satışlarında rekor kıran elektronik ticaret şirketi Trendyol, 2021 yılında değerini en az 2,5 kat artırarak 9,4 milyar dolara taşımıştı. Trendyol işçileri, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle başta İstanbul olmak üzere çok sayıda kentte eylem yaptı. Hak gaspına karşı mücadele eden işçiler yaklaşık 3 gün boyunca kontak kapattı ve yüzlerce işçi 26 Ocak günü firmanın Maslak’taki genel merkez binası önünde buluştu. Eylemler zaferle sonuçlandı.

Hepsijet işçileri

Paket başı 3,75 TL ile çalışan HepsiJet kuryelerine 2022 için 4,75 TL teklif edildi. Paket başı 1 liralık zammı kabul etmeyen Hepsijet kuryeleri, zamma tepki göstererek Antalya’da kontak kapattı. 29 Ocak tarihinde İstanbul Mecidiyeköy’deki Trump AVM binasında bulunan HepsiBurada Genel Merkezi önünde toplanan işçiler eylem gerçekleştirdi. İşçiler hakları olanı almadan mücadeleyi bırakmayacağını ilan etti.

Yurtiçi Kargo işçileri

Yüzde 17’lik zam oranının yükseltilmesini talep eden Yurtiçi Kargo işçilerinin sözleşmeleri feshedildi ve çalıştıkları şube kapatıldı. Talep edilen zammın kabul edilmemesi ve işten çıkartılan arkadaşları için bir araya gelerek mücadele etmeye başlayan işçiler, direnişlerinin üçüncü gününde.

Yemeksepeti Banabi işçileri

Yemeksepeti Banabi İstanbul kuryeleri düşük ücretler ile sendikalaşma ve prim hakları için kontak kapatmıştı. Türkiye’nin birçok farklı yerinde devam eden eylemlerin yanı sıra Yemeksepeti Banabi kuryeleri dün şirkete taleplerini bir kez daha iletmek üzere Levent’teki Genel Müdürlük binası önüne gitti. İşçiler şirketten yanıt gelene kadar genel müdürlük binası önünden ayrılmayacağını duyurdu.

Yemeksepeti İzmir kurye ve depo işçileri de çarşamba günü haklarını almak için kontak kapattılar

Ataması yapılmayan öğretmenler

Ataması yapılmayan öğretmenler, hafta içinde  Ankara Ulus’ta bir araya geldi. Basın açıklaması gerçekleştiren öğretmenler ataması yapılmayan öğretmen sayısındaki artışa dikkat çekerek, “2021 KPSS puanı ile 50 bin öğretmen atması talep ediyoruz” dedi.

Digitürk işçileri

Uzun yıllardır istedikleri zammı alamayan ve bu yıl da en yükseği yüzde 17 olan zamlarla karşılaşan Digiturk çalışanları, yönetimi alkışlarla protesto etti. “Hakları ver Digitürk” diyen çalışanlar, “Açlığa mahkum edilmek isteniyoruz ve bunu asla kabul etmiyoruz” sözleriyle düşük zamma karşı sosyal medyada kampanya başlattı.

Migros’ta da direniş

İstanbul Esenyurt’taki Migros deposunda çalışan işçilere patronlardan yüzde 8’lik zam kararı çıktı. İşçilerin bağlı olduğu taşeron şirket Us Grup’un zammıyla ücretin ancak asgari ücret seviyesine geldiği öğrenildi. Asgari ücretin üzerinde net maaş isteyen işçiler, talepleri karşılanana kadar çalışmayacaklarını duyurdu.

BBC İstanbul

Birleşik Krallık merkezli yayın kuruluşu BBC’nin İstanbul bürosunda çalışan Türkiye Gazeteciler Sendikası’na bağlı basın emekçileri grevlerinin 15.gününde grevi zaferle sonuçlandırdıklarını duyurdu.

Çiftay Madencilik

Sivas Divriği’nde bulunan Çiftay Madencilik’te çalışan 600 maden işçisi maaşlarına yapılan düşük zamma karşı 18 Ocak’ta üretimi durdurmuştu. Üretimden gelen güçlerini kullanan işçilerin mücadelesi 20 Ocak’ta kazanımla sonuçlandı.

Lila Kağıt

Çorlu’da kötü çalışma koşulları ve düşük ücretleri için sendikalaşma yoluna girdiklerinden dolayı işten atılan işçiler fabrika önünde direnişe geçti.

Bakırköy Belediyesi

Belediyenin teklif ettiği sefalet ücretine karşı, belediye işçilerinin direnişi sürüyor.

Mastaş Radyatör

Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Mastaş radyatör fabrikasında Haziran ayında başlayan grev yedinci ayında devam ediyor.

Çorlu Bel Karper Direnişi

Çorlu’da peynir üretimi yapan Fransız şirket Bel Karper’deki grev 232 günü aşkın süredir  Tek-Gıda İş öncülüğünde yağmur kar kış demeden devam ediyor.

Rifis Makine

İstanbul Kartal’da bulunan Rifis Makina isimli fabrikada sendikal örgütlenme yaptıkları için işten atılan işçiler fabrika önü direnişlerine kararlılıkla devam ediyor.

OPPO Direnişi

İstanbul Tuzla’da bulunan devlet teşvikli Çin sermayeli OPPO, 500’ün üzerinde işçiyi işten çıkarmıştı. Bunun üzerine komite kurup direnişe başlayan işçilerin bu kararlılığına ne yazık ki Türk İş’e bağlı Türk-Metal sendikası pasif kalarak, işçilerin direnişinin kırılmasına yol açtı.

Bunların yanında sağlık emekçilerinin mücadelesi devam ederken tekstil sektöründe ve market zincirlerinde yeni direniş haberleri geliyor.

Zamlar Geri Alınsın

Elektriğe yüzde 150 kWh’e kadar yüzde 52, 150 kWh’den sonra 127 zam yapan AKP hükümeti, oluşan tepkiler üzerine kademelendirme sınırını 150 kWh’den 210’a çıkardı.  Ancak bu yeterli değil. Talebimiz zamların geri alınmasıdır.

Tepkiler üzerine bir miktar geri adım atan AKP hükümetine zamları geri alması için baskı yapılmalıdır. Bu baskılar, anayasal bir hak olan gösteri hakkı kullanılarak yapılabilir.

Krizin Faturasını Çalışanlar Değil, Sermaye Ödesin

Ekonomik krizin sorumlusu sabit gelirliler ve çalışanlar değildir. Bu sebeple krizin yükünü onlar çekmemelidirler.

2021 şirket kârları açıklanmaktadır. Nerdeyse hepsi yüzde yüzün üzerinde kâr açıklayan şirketler ve devletten tatlı ihaleler alan müteahhit şirketleri bu krizin faturasını beraber ödemelidirler.

 

PAYLAŞMANIZ İÇİN