Yazarlarımız Mecit Ünal ve Hüseyin A. Şimşek Odense Kadın Platformu’nun düzenlediği, “Göç-Edebiyat İlişkisi ve Avrupa’da Göçmen Edebiyatçılar” temalı sunum ve müzik dinletileri için Danimarka’da. Danimarka’ya göçün 50. Yılı’na rast gelen etkinlikler, Aarhus, Odense ve Ringsted kentlerinde 21-24 Eylül günleri gerçekleştirilecek.
Eskimiyen
Danimarka’nın Odense kentinde faaliyette olan ‘Odense Kadın Platformu’ Aarhus, Odense ve Ringsted kentlerinde “Göç-Edebiyat İlişkisi ve Avrupa’da Göçmen Edebiyatçılar” temalı sunumlar ve müzik dinletilerinin yer aldığı seri etkinlikler organize ediyor.
Hatice Bektaş platform adına yaptığı açıklamada, iki şair ve yazarı konuk edeceklerini ifade etti. Bektaş, “konuk sanatçılarımızdan Mecit Ünal Türkiye-Çanakkale’den, Hüseyin A. Şimşek ise Avusturya-Viyana’dan gelecek. Bu etkinlikler serisi, Danimarka Kültür Bakanlığı bünyesindeki ‘Statens Kunstfond’un ekonomik desteğiyle gerçekleşiyoruz. Her üç kentteki etkinliklerimizde de katılım ücretsiz olacaktır” dedi.
Göçlerin edebiyata etkisi
Hatice Bektaş’ın açıklamasında etkinliklerin içerikleriyle ilgili verdiği bilgiye göre seri sunumlarda Mecit Ünal dünden bugüne göçün toplum ve bireyin yaşamına etkileri ve sonuçlarının bir parçası olarak, göç-edebiyat ilişkisini irdeleyecek. Edebiyatın insanlığın en eski ve derin yaralarından biri olan göç olgusuna yansımasını anlatacak.
Türkiye’deki iç ve dış göç dalgalarının şiiri, öyküyü, romanı nasıl etkiledi? Bu edebi türlerde ortaya konan ve günümüze kadar kalan eserlerde, göç, insanlığın ortak hafızasında nasıl farklı bir yer edindi, edinmeye devam ediyor? Ünal, bu ve benzer soruların yanıtlarını şiirler araya serpiştireceği ezgiler eşliğinde dile getirecek.
Avrupa’nın göçmen edebiyatı
Hüseyin A. Şimşek ise, Avrupa’nın göçmen edebiyatçı kuşaklarını mercek altına alacak. 1961’den günümüze devletler arasındaki ikili anlaşmalar çerçevesinde ard arda sıralanan ve sezonluk kitlesel “iş gücü transferi”yle başlayıp kalıcı bir göçe dönüşen süreci anlatacak. Ardından da ilk ürünleri 1965’ten itibaren ortaya çıkmaya başlayan Avrupa’daki göçmen edebiyatçı kuşaklarını ve ortaya koydukları edebi eserleri sıralayacak.
Şimşek şu soruların yanıtlarını arayacak: Türkiye kökenli edebiyatçılar, ne zamandan beri, neden ve nasıl bu göç dalgasındaki yerlerini aldılar? Bu kuşaktakiler ile Avrupa’da doğan göçmen kökene sahip edebiyatçıların ortak noktaları ve farklılıkları neler? Bir ucu ‘Türkiye kökenli olmak’lığa dayanan göçmen edebiyatının Avrupa edebiyatı içindeki yeri nedir?
Seri sunumların gerçekleşme takvimi
Hatice Bektaş, etkinliklerden ilkinin 23 Eylül Cuma günü Odense’deki “Ejerslykkeskolen” adlı okulun salonunda gerçekleştireceğini belirtti. “Etkinliklerin diğer ikisi, Danimarka’nın diğer iki kentinde faaliyette olan başka iki kurumun katkılarıyla yapıyoruz” diyen Bektaş, şöyle devam etti: “Århus kentinde Erenler Derneği, Ringsted kentinde ise Alevi Kültür Merkezi duyuru, moderasyon gibi katkılarının yanı sıra mekânlarını da ilgili etkinliklerimizin hizmetine sunacak, ev sahipliği yapacaktır.”
Bektaş’ın verdiği bilgiler ışığında seri etkinliğin gerçekleştirilme takvimi şöyle:
- 21 Eylül Çarşamba günü, saat 18:30’da Århus Erenler Derneği.
- 23 Eylül Cuma günü, saat 18:30: Odense Ejerslykkeskolen
- 24 Eylül Cumartesi günü, saat 18:00’de Ringsted Alevi Kültür Merkezi.