Bir iç savaş kışkırtması olarak Madımak

Türkiye’nin 7 bölgesinden haftanın her günü canlı yayın yapan kısa adı TİMEF olan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu Dijital TV platformunda 27 yıl önce Sivas’ta yaşanan Madımak katliamının canlı tanığı gazeteciler yaşadıklarını anlattı.

TİMEF Dijital TV her gün Türkiye’nin farklı bölgelerinden canlı yayınlarını sürdürüyor. Erzurum’dan Gazeteci-Yazar Macit Gürbüz’ün moderatörlüğünde dün geceki canlı yayına iki önemli konuk katıldı.

2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında başlayan olaylar sonrası Madımak Oteli’nin yakılmasıyla 37 kişi hayatını kaybetmişti. Gazeteci-Yazar Macit GÜRBÜZ moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa Gazeteci – Yazar ‘2 Temmuz 1993 SİVAS’ Kitabının Yazarı sosyolog Soner Doğan ve Gazeteci – Yazar Sivas Gazeteciler Cemiyeti Kurucu Başkanı ‘Rütbesi Türk’ kitabının Yazarı Aydın Deliktaş katıldı.

Kaosa ve iç Savaşa Müsait Bir Ortam Yaratılmaya Çalışıldı

Sivas Gazeteciler Cemiyeti Kurucu Başkanı gazeteci Aydın Deliktaş, göz ve objektif tanıklığı yaptığı olayla ilgili şunları söyledi, “Pir Sultan Abdal Şenlikleri o günlerde Sivas için çok büyük organizasyondu. Bir taraftan şenlik organizasyonu sürerken bir yandan da o provokatörler en başından itibaren olayları yaratacak zemini hazırlamanın mücadelesine giriştiler. Burada Aziz Nesin bir anlamda hedef tahtasına oturtuldu ama tam anlamıyla hedef Aziz Nesin değildi. İç savaş, iç çatışma planları da yapılıyordu. Çok şükür bu tuzağa kimse düşmedi. Sivas’ta düzenlenen şenliklere şehir dışından otobüslerle çok insan geldi. Şenlikleri izlemeye gelenlerin yanı sıra şenliklerle alakası olmayan insanlar da şehre geldi. Bir gün öncesinden başlayan hazırlıklar Cuma Namazı çıkışında zirve yaptı ve şenliğe dışarıdan gelen yazarlara karşı kışkırtma çalışmaları yapıldı. Müdahalede yetersiz kalındı. Kaosa müsait, iç savaşa müsait bir ortam yaratılmaya çalışıldı. Valilik önünde dağıtılmayan kalabalık giderek arttı ve hedef olarak Kültür Merkezi seçildi. Bu izinsiz gösteriler, tepkiler polis tarafından engellenmedi. Valilikten emir gelmediği söylendi. Yetkililer olaylar devam ederken şair, yazar ve ozanları da bir koruma altına ya da şehirden uzaklaştırma gibi bir çalışma içerisinde de olmadılar”.

“Sadece 37 Can Ölmedi, Sivas Öldü, Türkiye Öldü, İnsanlık Öldü”

Olayların diğer canlı tanığı gazeteci – yazar- Sosyolog Soner Doğan da Sivas’ın özel olarak seçildiğini ifade ederek, “Sivas jeopolitik olarak Türkiye’de çok önemli bir konuma sahip. Özellikle Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e geçişte merkezi teşkil eden bir fiziki konumu var. Sivas, tarihe baktığımız zaman Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde de aynı özelliği göstermiş bir şehir. Cumhuriyet dönemine baktığımızda Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin temelini burada attık sözü de Sivas’ın önemini gösteriyor. Sivas öyle bir dönemde seçildi ve bu istenmeyen olaylara zemin hazırlandı. Koalisyon hükümeti döneminde yaşanan bu olaylarda şehirde idarecilere bakıldığında kutuplaşmalar da vardı. Şenlikler her yıl lokal olarak kutlanırdı ancak olayların yaşandığı yıl Sivas’ta geniş katılımla yapıldı. Yaşanan bu olaylarda sadece 37 can ölmedi, Sivas öldü, Türkiye öldü, insanlık öldü. Bu nedenle o Kara leke hep kalacak” diye konuştu.

Programın tamamını aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz

https://youtu.be/mvfQiArsmbs
https://youtu.be/YhQCspOhebk