Bir can evlat edinmek

Kış günlerinde evin içinde bile sıcak mekânları seçen kediler artık sokaklarda eski binaların kömürlüklerini bile bulamıyor. Şehir merkezlerinden ormanlara sürülen köpekler ise soğukta ölüm kalım savaşı veriyor. Yaz günlerinde ise susuz kalıyorlar… Onları kurtarmak ve yaşadıkları drama son vermek için birkaç seçenek var.

NEŞE MESUTOĞLU

Türkiye’de tahminen 8 milyon sokak hayvanı var.

Bir kedi veya bir köpek yılda ortalama iki defa doğum yapıyor ve her seferinde en az 4 yavruları oluyor. Kediler 6 aylık, köpekler ise 1 yaşından itibaren anne olabiliyor. Bu döngü sonucunda sokağa bırakılan bir kedi veya bir köpek, iki yılda en az 64 yavru dünyaya getiriyor.

Ev ortamında 13-15 yıl yaşayan köpekler sokakta ortalama 3 ila 5 yıl, ev ortamında 12-18 yıl yaşayan kediler ise sokakta ortalama 3 ila 5 yıl yaşayabiliyor.

Hem de çok sefil şartlarda.

Kış günlerinde evin içinde bile sıcak mekânları seçen kediler artık sokaklarda eski binaların kömürlüklerini bile bulamıyor. Şehir merkezlerinden ormanlara sürülen köpekler ise soğukta ölüm kalım savaşı veriyor. Yaz günlerinde ise susuz kalıyorlar.    

Onları kurtarmak ve yaşadıkları drama son vermek için birkaç seçenek var:

1-Kısırlaştırmak,

2- Her gün su ve mama vererek yaşamlarını kolaylaştırmak,

3- Barınaklara destek olmak veya

4- Evlat edinmek.

Sonuncu seçenek en zor olanı gibi görünüyor olsa da evsiz bir sokak hayvanına kapılarınızı açmak, onun tüm dünyasını değiştirirken beraberinde kazanımlar da getiriyor.

Çünkü bir can evlat edinmek; sevginin büyümesini sağlayan pek çok farkındalık ve bilgi aktarımı kazandıran ortak bir yaşamı başlatır.

Çünkü yaşam kalitesini önemli ölçüde artırır. Bir amaç ve tatmin duygusu sağlar, yalnızlık hissini azaltır. İhtiyacı olan bir hayvana yardım etmek, gurur ve tatmin verir.

Hem sağlıklı bir hayat sunar…

Fiziksel sağlık kazandırır: Tüm evcil hayvanlar düzenli egzersiz ve oyuna ihtiyaç duyar. Onlarla yürümek veya oynamak kan basıncını, kolesterol seviyelerini ve trigliserit seviyelerini düşürür. Kalp hastalıklarında hızlı iyileşme sağlar.[1]

Ruh sağlığını olumlu etkiler: İnsanlar ve evcil hayvanları arasında kurulan bağ zindeliği artırır. Stresi ve gerginliği azaltır. Onlarla birlikte olmak stres üreten bir hormon olan kortizol seviyelerini düşürür ve stres azaltıcı hormonlar olan oksitosin ve dopamin seviyelerini arttırır. Depresyonu yönetmeye yardımcı olur. Egzersiz yapma, dışarı çıkma ve sosyalleşme fırsatı yaratır.[2]

Duygusal sağlık kazandırır: Bu ilişki büyük bir sorumluluktur ve yüzde 100 bağlılık gerektirir. Bu nedenle olumlu ve olumsuz duyguları doğru yönetmeyi öğretir. İhtiyaç duyulan olma ve sevilme duygusunu yaşamak, mutluluk verir. Ailenin yeni bir üyesi olarak insana güvenilir olmanın önemini hatırlatır.

Hem eğlencelidir…

Onlar yarın için endişelenmez. Anı yaşar ve hayattan zevk alırlar ve bize de bunu öğretirler. Ruh halimizi değiştirir ve uzun bir günün sonunda bize mutluluk ve rahatlık getirirler. Belirsiz bir dünyada tutarlı bir neşe kaynağı olurlar.

Hem güç kazandırır…

Kedi ve köpekler bize yaşam döngüsünü öğretir. Çocuklar kadar yetişkinler de ölümün yaşamın bir parçası olduğunu ve bu süreçte kederle nasıl başa çıkılacağını öğrenir. Hayatta karşılaşılan beklenmedik şeyleri aşma becerisi kazandırır.

Mesele ilişkiye doğru başlamaktır…        

  • Onun ömrünün sonuna kadar (10 ila 18 yıl) bu ilişkinin sorumluluğunu almaya hazır mıyım?
  • Bu ilişkiyi neden istiyorum?
  • Ona ailenin bir üyesi olarak davranabilecek miyim?
  • Ne kadar harekete ihtiyacı var?
  • Ne kadar büyük olacak?
  • Bütçem uygun mu?
  • Veteriner bakımı için maliyeti ne olacak?
  • Kısırlaştırmak (5 aylık itibariyle uygun) için kaç ay var?
  • Ona bakmak ve temizlemek için yeterli zaman ve enerjim var mı?
  • Evde çiçek bakımı benim için zor mu? Çiçeklere bakabiliyor muyum?
  • Oyun ihtiyacını karşılayabilir miyim?
  • Onunla oyunlar oynayabilir miyim?
  • Geçmişte benzer deneyim yaşandı mı? Yaşandıysa hatalarım oldu mu? Daha iyisini yapabilir miyim?
  • Evim güvenli mi? Yüksek katlardaysa pencerelerde sineklik var mı?
  • Seyahatteyken bakımını kim üstlenecek?
  • Evdeki -varsa- diğer hayvanlarla uyumlu olur mu… gibi soruları bu süreç başlamadan masaya yatırmak gerekir. 

Önemli bir başka nokta daha var.

5 yaş altı ve 65 yaş üstündekiler ile hamile kadınların hassasiyeti. “Bu nedenle evde hijyen ortamı ve düzenli veteriner bakımı sağlayabilecek miyim?” diye bakmak önemlidir.     

Bu soruların yanıtını iyi düşünerek ve bunları aşacak güçte olduğunuzu bilerek çıkılan yolculuk, her iki taraf içinde mutlu sonla bitecek bir hikâyenin başlangıcı olacaktır.

Bu ortaklığa bir kere “Evet” diyerek hiç büyümeyen bir çocukla yaşanacak yeni bir hayatta, neşe ve kahkaha hiç eksik olmayacaktır. Emin olabilirsiniz.

Fotoğraflar: Erdem Kırım


[1] https://www.cdc.gov/healthypets/health-benefits/index.html#:~:text=There%20are%20many%20health%20benefits,depression%20by%20giving%20us%20companionship.

[2] https://pethelpful.com/pet-ownership/8-Top-Reasons-You-Should-Get-a-Pet