AKP iktidarı, 20 yıllık döneminde paraları otoyollara gömmüş, demiryollarına gereken önemi vermemiştir. Sürücülerin fahiş fiyat ödediği otoyollar ise karda kışta kapanmakta geçit vermemektedir
DR. ABDULLAH KÖKTÜRK
Geçenlerde 24 sene önce askerim olan H.E. beni önce facebook’dan buldu, sonra telefonumu isteyerek aradı. Antalya’nın bir ilçesinde narenciye bahçesi ve sebze seraları varmış. Limonları elinde kalmış ve 60 kuruşa kadar düşmüş limon fiyatları. “Washington portakal fiyatı 1.5 TL, 65 TL ye aldığım bir çuval kömür 129 TL oldu, seralarda salatalıklarım soğuktan yandı” diyor.
Anlayacağınız biz burada, üretici orada sıkıntı çekiyor. 2022 yılının Türkiye’sinde, üretilen malın elde kalması, çöpe dökülmesi ne kadar acı.
Üretilen malların tüketim merkezlerine ulaştırılmasında en ucuz yol demiryoludur. İncelediğimde gördüm ki, Türkiye’nin en büyük narenciye üretim bölgesi Antalya’dan hiçbir merkeze tren yok. Bırakın ana hat trenini bir metre demiryolu yok.
Atatürk Cumhuriyeti Demir Ağlarla Örmüştü
1933 de Cumhuriyet kutlamaları için bestelenen ve bugün bile aynı heyecanla söylenen 10. Yıl Marşı’nın akılda kalan mısralarından biri de “demirağlarla ördük anayurdu dört baştan” bölümüdür. Genç Cumhuriyet bu kadar kısa zamanda Osmanlı’dan kalan ve yabancıların işlettiği demiryollarını millileştirdiği gibi, ülkenin dört bir yanını demiryolu ağları ile donatmıştır. Bugün 9.000 km gözüken demiryollarının 7.000 km si 1940 yılına kadar yapılmıştır.
AKP Demiryollarını Bitirdi
2002-2022 arası 2000 km ray döşemekle övünen AKP iktidarı döneminde nerdeyse hiçbir yeni hat ulaşıma açılmamış, olan hatlar da kapatılmıştır. 2000 km döşendiği söylenen rayların 1300 km’si daha önce anahat trenlerinin çalıştığı hatlar olup, hızlı tren için aynı hatlara döşenen raylardır.
20 sene önce İstanbul Haydarpaşa’dan Adana, İzmir, Ankara, Tatvan, Eskişehir Konya, Diyarbakır gibi şehirlere tren yolu ile gidebiliyorken bugün Söğütlüçeşme/istanbul’dan sadece Ankara ve Konya’ya tren ile ulaşılabilmektedir.
İstanbul’dan ne Mavi Tren, ne Pamukkale, ne Kurtalan, ne de Doğu Ekspresi Var
AKP öncesi dönemi yaşayanların hatırladığı Mavi Tren, Başkent Ekspresi, Pamukkale Ekspresi, Toros Ekspresi, Güney Ekspresi, Doğu Ekspresi trenlerinin çoğunun sadece adı kalmıştır. Adapazarı ekspresine İstanbul’dan binmek mümkün değildir. Günde 5 sefer yapılan Adapazarı Ekspresine binmek için Marmaray ile Gebze’ye ulaşmak ve oradan aktarma ile trene binmek zorunda kalınmaktadır.
İstanbul’dan sadece Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri ile Ankara ve Konya’ya ulaşabilirsiniz. Kapıkule/Edirne’ye gitmek için de Halkalı’ya kadar Marmaray ile gidip oradan aktarma yapmak zorundasınız.
Tek değişiklik İstanbul’dan Ankara ve Konya’ya YHT ile daha hızlı ulaşılmasıdır. İstanbul’dan günde 4 sefer yapılan YHT ile 4.5 saatte Konya’ya, Ankara’ya ise günde 9 sefer yapılan YHT ile 4 saat 15 dakikada ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan yapılan tek anahat treni Ankara’ya 7.5 saatte giden ve günde bir sefer yapan Ankara ekspresidir.
İstanbul’dan İzmir’e trenle gidebilmek için, ya Yenikapı’dan Feribot’a binip Bandırma’ya gidecek, oradan 6 saatlik bir yolculukla İzmir’e varacaksınız veya Ankara’ya gidip oradan Mavi Tren ile 13.5 saat daha gitmeniz gerekecek.
Adana’ya veya veya Tatvan’a 2022 yılında Ankara’dan bile trenle seyahat etmek imkânsız durumdadır. Ankara’dan Kars’a günde bir defa 26 saatte giden Doğu ekspresi çalışıyor. Diyarbakır’a Ankara’dan tren ile gidecekseniz günde bir sefer olan ve 22.5 saat süren Güney Ekspresine binmek zorundasınız.
2013 yılında Marmaray’ın iki yıl içinde biteceği sözü ile durdurulan İstanbul banliyö tren seferleri 6.5 yıl boyunca çalışmamış, iki yılda bitirileceği sözü de yerine getirilememişti. Marmaray 2019 yılında bir çok eksiği ile güç bela seferlerine başlamıştı
Sizin anlayacağınız demiryolları 1940’ların CHP tek parti döneminin çok çok gerisinde, neredeyse kaderine terk edilmiş durumdadır.
Tren kazalarında Cumhuriyet rekoru AKP’nin
AKP iktidarı demiryollarını kaderine terk etmekle kalmadı. Ayrıca, söküp yeniden döşediği hatlarda yaşanan tren kazaları ile de hatırlanacak.
22 Temmuz 2004 – Pamukova’da hızlandırılmış tren kazasında 41 kişi öldü.
11 Ağustos 2004 – Kocaeli’de 2 tren çarpıştı, 8 kişi öldü.
27 Ocak 2008 – Kütahya’daki tren kazasında 9 kişi öldü.
8 Temmuz 2018 – Çorlu’daki tren kazasında 25 kişi öldü.
13 Aralık 2018- Ankara’da YHT kazasında 9 kişi öldü.
Halkçı Bir Demiryolu Politikası İçin AKP’nin Gitmesi Gerekecek
Sonuç olarak AKP iktidarı, 20 yıllık döneminde paraları otoyollara gömmüş, demiryollarına gereken önemi vermemiştir. Sürücülerin fahiş fiyat ödediği otoyollar ise karda kışta kapanmakta geçit vermemektedir.
AKP döneminde gittikçe yoksullaşan vatandaşlar için yurdun her köşesine ucuz bir ücret karşılığı ulaşabilen bir demiryolu sistemi ihtiyaç halini almıştır. Hem üretim bölgelerinden büyük şehirlere ucuz şekilde iletilecek sebze meyveler üretim bölgelerinde heba olmaktan kurtarılacak, hem de vatandaşlar taşıma masrafı ucuzlayan bu ürünleri çok ucuza tüketme imkânı bulacaklardır.
Aynı zamanda imkânı olmayan vatandaşlar için şehirlerarası alternatif ulaşım aracı da yaratılmış olacak, vatandaşlar daha güvenli ve ucuz yolculuk edebileceklerdir.
Bugünkü durumun değişmesi için, halkın yararından ziyade müteahhitler ve aracıların rantı için iktidar olanaklarını kullandıran, karayollarına ve otoyollara yatırım yapan AKP iktidarı yerine, çoğunluk yararına bir ulaşım aracı olan demiryoluna öncelik verecek, halkçı ve toplumcu bir iktidarın kurulması gerekmektedir.
PAYLAŞMANIZ İÇİN