Hiç ilgisi olmayan olaylar yüzünden tüm hayatı altüst olan genç akademisyen Mert, bir anda kendisini Viyana’da bulur. Ülkesinden, anadilinden kopmak zorunda kalmıştır. Bilmediği bir ülkede, dilini bilmediği bir toplumda nasıl var olabilecektir? Hayatın askıya alındığı bir süreçtir bu.
Hiç ilgisi olmayan bir takım olaylar yüzünden tüm hayatı altüst olan genç akademisyen Mert, bir anda kendisini Viyana’da bulur. İstanbul’da başına gelen olaylar nedeniyle sahip olduğu her şeyi yitirmiş, ne yapacağını bilemez bir halde siyasi sığınma talebinde bulunmaktadır.
Ülkesinden, içinde var olduğu toplumundan, anadilinden kopmak zorunda kalmıştır. Bilmediği bir ülkede, dilini bilmediği bir toplumda nasıl var olabilecektir?
Çok geçmeden salt kendisi gibi siyasi sığınmacıların değil eğitim için ya da çalışmak için kendisinden önce gelenlerin de yaşadıkları zorlu bir süreci yaşamak zorunda olduğunu anlayacaktır.
Hayatın askıya alındığı bir süreçtir bu.
FAM Yayınları’nca yayımlanan “Askıda Hayatlar” Hüseyin A. Şimşek’in beşinci romanı.
2000’E Doğru, Nokta, Aydınlık, Komün, Özgür Gündem, Roj, Özgür Ülke gibi dergi ve gazetelerde muhabir, düzeltmen, yazar ve yayın yönetmeni olarak çalışan Hüseyin A. Şimşek 1998’den beri Viyana’da yaşayan Şimşek, burada “Öneri” adlı bir aylık derginin yayımlanmasına önayak oldu, “Özgür Politika gazetesinde yazdı. Edebiyat çalışmalarını Türkçe, Almanca, Zazaca (Kırmancca) olmak üzere üç dilde sürdüren Hüseyin A. Şimşek’in yayımlanan ilk romanı “Ayrımı Bol Bir Yoldu Metris” adlı kitabını, “Eylül Şifresi”, “Kızıl Ötesini İstiyorum”, “Bu Nasıl İstanbul” adlı romanları izledi.
“Hapiste Doğanlar”, “Ateş İnsan”, “Avusturya Alevileri”, “Türkiye’den Avusturya’ya Göçün 50 Yılı” adlı araştırma-inceleme kitapları yanında “Sömürge Kentlerin Aysız Geceleri”, “Yüzünüz Karşı Duvar” ve “Temize Çekilmez Aşk” adlı şiir kitapları bulunuyor.