Paralel baro geçti… GÜDÜMLÜ SAVUNMA DA TAMAM

“FETÖ projesi” olarak nitelenen “Çoklu baro” yasalaştı. AKP ve MHP’li 251 milletvekilinin “kabul” oyu verdiği yasa teklifine CHP, HDP, İYİ Parti’li 163 milletvekilinin “ret” oyu kullandı. Yasa yürürlüğe girdiğinde 5 binden fazla avukatın bulunduğu İstanbul, Ankara ve İzmir’de 2 bin avukatla birden fazla baro kurulabilecek. Yasa, Erdoğan’ın onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. CHP, teklifin Resmi Gazete’de yayınlandığı gün yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak.

Eskimiyen Haber

Muhalefetin “FETÖ projesi”, “paralel baro” olarak nitelenen teklife ilişkin tüm önergelerinin reddedildiği görüşmeler 3 gün sürdü. Ancak AKP ve MHP Grup Başkanvekillerinin önergeleriyle teklifin “Avukatlar mahkemelere cübbeyle çıkmak zorundadır. Kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez” şeklindeki 7. maddesi, staj dönemi de eklenerek “Avukatlara staj dönemi dahil olmak üzere, baro ve Birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemez” biçiminde düzenlendi. 15. maddede ise ikinci bir baro kurulurken belirlenecek avukat sayısına baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da dahil edilecek.

EŞİT SAYIDA DELEGE

Yasaya göre barolar TBB Genel Kurulunda, baro başkanı ile sabit üç delegeye ilaveten her 5 bin avukat için bir delege daha eklenmesiyle temsil edilecek. Böylece 49 üyeli bir baro ile 4 bin 900 üyeli bir baro eşit sayıda 4’er delege ile temsil edilecek. TBB Genel Kurulu’nda 5 binden fazla avukatın bulunduğu İstanbul, Ankara ve İzmir’in belirleyiciliği azaltılacak.

En az 25 baro yönetim kurulunun imzasıyla Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılabilecek. Olağanüstü Genel Kurul’da seçim yapılamayacak. Daha önce bu çağrıyı 10 baro yapabiliyor ve Olağanüstü toplantıda seçim yapılabiliyordu.

Yasayla birlikte baro seçimleri 2 yılda bir ekim ayında, TBB organlarının seçimi ise 4 yılda bir aralık ayı içinde yapılacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda Ekim ayında seçim yapılacak. Henüz 1 yılını dolduran 7 baro da seçime gidecek. TBB seçimi ise 2020 yılı aralık ayı içinde gerçekleştirilecek.

Öte yandan, birden fazla baro kurulan illerde, adli yardım büroları ve diğer kurullar, baroların üye sayısına göre eşit temsille oluşturulacak. Görevlendirmelere ilişkin usul ve esaslar da yönetmelikle belirlenecek.

TEK ZORUNLU KIYAFET CÜBBE

Avukatların, avukatlık ile TBB ya da baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlar nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararlarına temyiz yolu açılırken mesleğe yeni başlayan avukatlar da, ilk 5 yılda, kayıtlı oldukları baronun öngördüğü aidatın yarısını ödeyecek. Avukatlar için tek zorunlu kıyafet cübbe olacak. Avukatların kılık kıyafetiyle ilgili başka bir zorunluluk olmayacak. Avukatlara, staj dönemi de dahil olmak üzere, baro ve Birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık ve kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemeyecek.