Direnişin öncüleriydi… Kirazlıyayla kadınları serbest

Bursa’nın Yenişehir İlçesi’nin Kirazlıyayla Köyü’nde gözaltına alınan kadınlar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Eskimiyen Haber

Kirazlıyayla’da Lübnanlı Meyra firmasınca yapılmak istenen Flotasyon ve Zenginleştirme Tesisine karşı mücadele eden köylülerden bir grup kadın ve erkek dün sabah jandarma tarafından ifade vermeleri için karakola çağrıldı. Köylülerden Gülizar Canbaz, Emine Çip, Hatice Kara, Nermin Çetin ve Kaniye Karasu gözaltına alındı. Ferhat Fındıl, Ömer Güler, Muhammed Çakır ve Hüseyin Tekin ise serbest bırakıldı. Yenişehir’de Jandarma Karakolunda bekletilen 5 kadın akşam saatlerinde adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SUÇLU FİRMA, SUÇLANAN KÖYLÜ

Maden firmasının mikserlerinin beton atıklarını köylerinin su kaynağı olan gölete dökmesine müdahale eden köylüllerle firma yetkilileri arasındaki tartışma arbedeye neden olmuş, köylülerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen jandarma duruma müdahale etmişti. Ancak, suçlanan firma değil Kirazlıyayla köylüleri olmuş, firmanın şikayeti üzerine dün sabah karakola götürülen köylülerden özellikle 5 kadının gözaltına alınması dikkat çekmişti.

GÖZALTI, KADINA YÖNELİK BASKI

Bursa Çevre Platformundan Nezahat Akişli, “Köylüler, beton atığının bilinçli olarak gözlerinin önünde göle döküldüğünü, kendilerini taciz etmek için yapıldığını söylüyorlar. Onlara yasak olanın şirkete serbest olduğunu belirtiyorlar” dedi.  Şirket çalışanlarının köylülere hakaret edip saldırdığını belirten Akişli, “Kadınları yalnız bırakıp korkutmak, geri basmalarını sağlamaya çalışıyorlar. Gözaltına aldıkları kadınlar direnişin önündeki kadınlar” dedi.

Ekoloji Birliği’nden yapılan açıklamada da özellikle kadınların gözaltına alınmasına dikkat çekilerek “Ülkenin her yanında mücadelenin en önünde olan kadınlara karşı yıldırma ve gözaltı politikalarına karşı çıkıyoruz.  Aydın’da köylü kadınlara verilen para cezaları da bu baskıların bir örneğidir” denildi. Kirazlıyaylalı kadınların gözaltına alınmasının ardında yatan gerçeğin kadınların önde olduğu direnişin kırılmak istenmesi olduğu vurgulanan açıklamada, “gözaltına alınması gerekenler kadınlar ve köylüler değil, usulsüz ve izinsiz çalışan, göleti kirleten ve köylülere hakaret eden şirket görevlileri ve yetkilileridir” denildi.

BARİKATLARI AŞIP GEÇMİŞLERDİ

7 Haziran günü, Bursa Çevre Platformu, Bursa Tabip Odası, Bursa Barosu ile çeşitli siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ve yurttaşların Kirazlıyayla’da yapmak istedikleri basın açıklaması köy girişine kurulan jandarma barikatıyla engellenmiş, Kovid-19 önlemleri gerekçe gösterilerek köye girişin valilik tarafından yasaklandığını ileri süren jandarma, geçişe izin vermemişti. Ancak barikat, “Direne direne kazanacağız”, “Lübnanlı şirket köyümüzü terket” sloganları ile 14 kilometrelik dağı aşarak yürüyen Kirazlıyaylalı kadınların destek için gelen yurttaşlarla buluşmasını engelleyememişti.

Fotoğraf: Bursa Çevre Platformu