Orta Üç Seviyesinde Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası Bilgisi

Suriye ve Libya’da Türk askerinin niye bulunduğu izah edilemediğinden AKP, dış politikada yaşananları tarihteki olaylar ile izah etmeye çalışıyor ama bu sefer de cahillikleri ortaya çıkıyor

DR. ABDULLAH KÖKTÜRK

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Kasım anmasında, “Mustafa Kemal, Libya’da, Suriye’de, Kafkasya sınırında, Çanakkale’de. Bize diyorlar ya ‘Suriye’de Libya’da ne işimiz var?’ Dürüst değiller, hani siz Atatürk’ün yolundan gidiyordunuz?” dedi.

Bugün 8. Sınıfta okuyan öğrenciler bilirler ki, Atatürk Suriye’de görev yaparken ve Libya’da  savaşırken o topraklar Osmanlı toprağı idi. Cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk ülke dışında hiçbir ülkeye asker göndermemiştir.

AKP’nin Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası Bilgisi Orta 3 Seviyesinde Bile Değil

Orta 3, yani 8. Sınıf  “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi” kitabının 6. Ünitesi, “Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası” hakkında. Burada Atatürk dönemi dış politikasının ilkeleri olarak gerçekçilik, akılcılık, barışçılık, bağımsızlık, başka ülkelerin iç işlerine karışmama olarak anlatılıyor.

Kitap diyor ki, “Atatürk’ün Dış Politikası gerçekçidir, çünkü, bu dış politika, maceradan uzak, boş hayaller peşinde koşmayan ve ulusal çıkarlarımızı esas alan bir politikadır”.

Atatürk, dış politikada “Yurtta Sulh, Dünyada Sulh” ilkesini belirlemiş, tarihsel düşmanlıkları bir tarafa bırakarak komşu ülkelerle iş birliği ve barış içinde yaşama ilkesini hayata geçirmiştir.

Atatürk’ün Dış Politikada 15 Senede Yaptığının Onda Birini AKP 20 Yılda Yapamadı

Atatürk Cumhurbaşkanlığı yaptığı 15 senede dış politikada şunları yapmıştır: Türkiye’yi Milletler Cemiyetine kabul ettirmiş, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında 9 Şubat 1934 de Atina’da “Balkan Antantı”nın yapılmasını sağlamıştır. 1936 yılında boğazlar üzerinde hak sahibi olmamızı sağlayan, Montreux (Montrö) Boğazlar Sözleşmesini kabul ettirmiştir. Atatürk, 1937 yılında İran ve Afganistan, İran ile Irak arasındaki sınır anlaşmazlıklarının çözümüne katkı sağladıktan sonra, Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında Sadabat Paktının imzalanmasını sağlamıştır. Atatürk attığı adımlarla Hatay’ın ölümünden kısa bir süre sonra da olsa, tek kurşun atılmadan anavatana katılmasını sağlamıştır.

1923-38 arası Sovyetler Birliği ile dengeli ve işbirliğine dayalı bir ilişki sürdüren Atatürk dönemi dış politikası karşısında, AKP, ABD ile Rusya arasında sarkaç olmuş durumda. Rusya ile en iyi ilişkilerin olduğu dönemde, 33 Türk askerini öldürmesine rağmen AKP aldığı ama depoda tuttuğu S400 sayesinde Rusya ile stratejik ortak gibi gözükmekte, buna karşın düşman gözüktüğü ABD ile Libya ve Suriye’de ortak amaçlar için çalışmakta.

İyi Bir Orta Üç Öğrencisi Dış Politikayı AKP’den Daha İyi Yönetir

Suriye ve Libya’da Türk askerinin niye bulunduğu izah edilemediğinden AKP, dış politikada yaşananları tarihteki olaylar ile izah etmeye çalışıyor ama bu sefer de cahillikleri ortaya çıkıyor.

Sonuç olarak, Atatürk dönemi dış politikasını içselleştirmiş bir Orta 3 öğrencisi AKP’den daha iyi Türk dış politikasını yönetebilir gibi gözüküyor.

PAYLAŞMANIZ İÇİN