Kadıköy’de sert müdahale, çok sayıda kişi gözaltında!

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki dün yaşanan gözaltıların ardından, emek ve demokrasi güçlerince bugün akşam saatlerinde Kadıköy Rıhtımı’nda yapılması planlanan ve Kaymakamlıkça yasaklanan eyleme polis müdahale etti.

ESKİMİYEN HABER

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki dün yaşanan gözaltıların ardından, emek ve demokrasi güçlerince bugün akşam saatlerinde Kadıköy Rıhtımı’nda yapılması planlanan ve Kaymakamlıkça yasaklanan eyleme polis müdahale etti. Kadıköy’e gitmek isteyen bazı Boğaziçili öğrenciler, üniversite yakınındaki otobüs durağında gözaltına alındı. Rıhtım’daki eylemde, çok sayıda öğrenci ve yurttaş gözaltına alınırken, yoğun biber gazı nedeniyle zor anlar yaşandı.

HATAY MİLLETVEKİLİ ATAY DA GÖZALTINA ALINMAK İSTENDİ

Eylemin Kadıköy Kaymakamlığı’nca yasaklandığı belirtin Polis, “Toplum sağlığını korumak açısından sosyal mesafe ve maske kuralına uyalım. Kadıköy Kaymakamlığı’nca yapılacak olan gösteri ve yürüyüşler için yasaklama kararı alınmıştır, lütfen dağılın. Dağılmadığınız takdirde müdahale edilecektir” anonsu yaptı.Anonsun ardından biber gazlı ve plastik mermili müdahalede bulunan polis, protestocu öğrenci ve yurttaşları gözaltına almaya başladı.

Kadıköy’deki eyleme destek vermek isteyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay da, müdahale sırasında polis tarafından darbedilip gözaltına alınmak istendi.

Biber gazı ve plastik merminin kullanıldığı müdahalede Eylem ara sokaklarda sürdü.

Dün İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’ndeki 159 gözaltıdan sonra bugün Ankara’da  İstanbul’daki polis müdahalesini protesto eden 69 kişinin gözaltıa alınmasıyla gözaltına alınanların sayısı 228 olmuştu.

Öte yandan, İstanbul Valiliği, internet sitesinde “2021 Yılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Alanları” listesini yayınlarken Kadıköy’de bu akşam yapılacak Boğaziçi eylemi öncesi Kadıköy Kaymakamlığı da ilçede 7 gün boyunca ve yürüyüşleri yasaklamıştı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanmasının ardından öğrencilerin ve öğretim üyelerinin protesto eylemleriyle başlayan olaylarda yaşanan polis şiddetine tepkiler ise sürüyor.

AKŞENER’DEN ERDOĞAN’A TAVSİYE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin dün yaşanan protestolarda gözaltına alınmasına ilişkin olarak kayyum rektör Melih Bulu’yu istifaya davet etti. Kılıçdaroğlu, “Boğaziçi Üniversitesi’ne girmek kolay değil. Başarılı olmanız gerekiyor. Üniversiteye bir kişiyi atıyorsunuz, üniversite kabul etmiyor. Öğrenciler ve hocaları kabul etmiyor. Olması gereken o üniversite hocasının ayrılması” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tavsiyede bulundu. Akşener, “Erdoğan’ın tecrübesiyle gençleri mentörlük etme gibi bir görevi var. Ayrı ama kendisine tavsiyem bir defacık Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlasın ve gençlerin mentörlüğünü bir görsün” dedi.

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİYE HAKARET

Gözaltına alınan başörtülü Boğaziçi öğrencisi ise polisin açılan başörtüsünü örtmesine izin vermediğini söyledi.

Polisin üniversiteye girerek gözaltına aldığı kadın öğrencilerden birinin yaşadığı kötü muamele, avukatlar tarafından tutanağa geçirildi. Başörtülü öğrenci, gözaltı sırasında yerde sürüklendiğini, başörtüsünün açıldığını ancak polisin kapatmasına izin vermeyerek kendisine hakaret ettiğini ifade etti. Öğrencinin tutanağa geçen sözleri şöyle:

“Yakalama işlemi sırasında sivil kıyafetli bir kadın polis beni kolumdan tutarak yerde sürükleyince başörtüm açıldı. Sonrasında gözaltına almak için bana ters kelepçe yaparak başımı yeniden örtmeme müsaade etmedi. Başımı örtme isteğime ‘Ben örteceğim senin başını, başını öne eğ görürsün sen’ dedi. Otobüse bindikten sonra da muamele devam etti. Ters kelepçeyi çözmediler.”

CLUBHOUSE’A BİNLERCE KATILIM

Boğaziçi öğrencileri ve mezunlarının, ses temelli yeni sosyal medya platformu Clubhouse’ta taleplerini duyurmak için açtıkları “Boğaziçi Üniversitesi’nde son durum nedir?” başlıklı oda 5 bin katılımcı sınırını aştı. Oda bugün de 4 bin katılımcı sayısına ulaştı.

Odada eylem sürecine yönelik konuşan Boğaziçi öğrencileri üç maddeden oluşan bir talep listesi açıkladılar. “Bu bir haftalık bir süreç değil, 1 ocak 2021 tarihinden itibaren atanmış bir rektöre karşı olan bir süreçtir” diyen öğrencilerin talepleri şunlar:

1- Tutuklanan ve gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılsın

2- Melih Bulu istifa etsin

3- Rektörler demokratik seçim yoluyla belirlenecek şekilde tekrar yasa değişikli olsun.

“AŞAĞI BAKMIYORUZ” EYLEMİ

Boğaziçi’li akademisyenler eylemlerini bugün de sürdürdü.

Güney Kampüs’te bir araya gelen öğretim üyeleri rektörlük binasına sırt dönme eylemine devam ettiler. Akademisyenler, dünkü eylemler sırasında 159 öğrencinin gözaltına alınmasını protesto eden, “Aşağı bakmıyoruz” yazılı bir pankart açtı.

Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) İstanbul Şubesi ise dün gözaltına alınan öğrencilere uygulanan şiddeti protesto etti. TÜMÖD İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Lale Afrasyap imzasıyla yayınlanan bültende, Beyazıt Meydanı’nda atılan şeriat sloganlarına, AKP mitinglerinde yere serilen Türk bayraklarına ses çıkartmayan polisin, Boğaziçi öğrencilerine “aşağı bakın!” sözleriyle uyguladığı fiziksel şiddeti eleştirildi. Melih Bulu’nun üniversitenin ve gençlerin geleceğini karartmadan acilen istifa etmesini isteyen “aşağı bakmayacağız” hashtagli TÜMÖD bülteni şöyle:

“#aşağıyabakmayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’ne  yeni rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu, öğrenciler ve akademisyenler tarafından bir aydır tepki gösterilmesi, istenmemesi, anti- demokratik, akademik, etik, liyakatla bağdaşmayan bu atamayı kayyum olarak değerlendirmeleri “Melih Bulu bizim rektörümüz değil!” sloganlarıyla birlikte “Bunu akademik özgürlüğü, bilimsel özerkliği ve üniversitemizin demokratik değerlerini açıkça ihlal ettiği için kabul etmiyoruz” demelerine karşın ısrarla bir aydır istifa etmeyerek koltuğunda oturmaktadır.

Dün polisin kampüse girmesiyle başlayan kargaşa, öğrenci tartışmaları ve gözaltı süreçleri, gezi olaylarında “Benim başörtülü bacıma saldırdılar”  senaryo ve provokasyonları ile tamamen benzeşmektedir.  Beyazıt Meydanı’nda laik cumhuriyet ilkelerine aykırı olarak düzenlenen şeriat sloganları eylemine ve bugüne kadar yapılan AKP mitinglerinde yere serilen Türk bayraklarına ses çıkartmayan kolluk kuvvetlerinin, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine “aşağı bakın!” sözleriyle fiziksel şiddet göstermeleri, siyasetin güçleri olduğunu belgeler niteliktedir.  Melih Bulu koltukta oturma ısrarcılığıyla üniversiteyi ilk 100’e sokamaz ama kampüse polis sokan ilk rektör olarak tarihe geçmiştir. Melih Bulu daha fazla üniversitenin ve gençlerin geleceğini karartmadan, oybirliğiyle istenmediği makamdan acilen istifa etmelidir.

Bizler bilimsel özerklikten, akademik ahlaktan, demokrasiden, Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerinden asla vazgeçmeyeceğimizi bir kere daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Yönümüz daima ileri, daima çağdaş uygarlık düzeyi; laik, sosyal hukuk devleti olacaktır. Asla #aşağıyabakmayacağız.

Saygılarımızla,

 Prof. Dr. Lale Afrasyap

Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD)- İstanbul Şb. Başkanı.”

Fotoğraflar: Cumhuriyet