İyi ki varsın sen Koronavirüs!

Sivas Valiliği Madımak Katliamı’nın 27. yıldönümünde düzenlenecek anma etkinliğini 100 kişiyle sınırlandırdı. Yapılması planlanan yürüyüş de salgın gerekçesiyle yasak.

Eskimiyen Haber

Zorda kalan hemen herkesin imdadına Hızır gibi yetişen Koronavirüs, Türkiye’de en çok hükümetin, devlet kurumlarının işine yarıyor. Fahrettin Koca için “ateşten gömlek” olan Sağlık Bakanlığı Adalet, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman, hatta Millî Eğitim bakanlıkları için bulunmaz nimet!

Düğünler, taziyeler, asker uğurlamalara kimse karışmazken, Maden ve enerji şirketlerinin doğa ve orman katliamları tüm hızıyla sürerken, virüs nedeniyle kapanan işyerleri binlerce kişiyi işsiz bırakırken, binlerce çalışan aynı nedenle ücretsiz izine yollanırken kitlesel her muhalif siyasal etkinlik, salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamına sokulabiliyor.

Çanakkale-Kirazlı’da Kazdağları nöbetçilerine kesilen para cezalarında, jandarmanın nöbet alanına girişi yasaklamasında, baroları bölmeyi hedefleyen yasa tasarısına karşı Ankara’ya yürüyen baro başkanlarına alınan tavırda olduğu gibi… Baro başkanları ve avukatlar sağanak yağmur altında sabaha bekletildiler, acil ihtiyaçlarını giderdikleri cafe kapatılmak istendi, yemeklerine el kondu.

6 gazetecinin yargılandığı siyasi olduğu apaçık “MİT mensubunu ifşa” davasına sınırlı sayıda izleyici, gazeteci, avukat toplam 12 kişi alınması (davanın sanıklarından Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’ın babasını dahi mahkeme salonuna almadılar) bu tutumun virütik değil yargısal-politik bir başka örneği.

Örnekler saymakla bitmez…

Son örneği Sivas’tan vereceğiz. Malum, 2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı’nın yıldönümü yaklaşıyor. Sivas Valiliği de elbet bunun farkında ve salgın gerekçesiyle, Seyrantepe Cem Evi’nden Madımak önüne yapılmak istenen yürüyüşü yasaklamakla kalmadı, otelin önündeki anma etkinliğini de 100 kişiyle sınırladı. Valilik bununla da yetinmeyip dışarıdan hiç kimsenin çağrılmamasını ve anmaya katılacak kişilerin listesini istedi.

Fotoğraf: Mehmet Menekşe/Cumhuriyet

Valilik yazısında, Madımak önünde yapılacak anmaya yalnızca Madımak’ta katledilen kişilerin birinci derece yakınları ile anma komitesinin belirleyeceği isim listesindeki kişilerin katılmasına izin verileceği belirtildi.

Katliamın 27. yıldönümünde Sivas Valiliğinin önlemleri bunlarla da bitmiyor…

Madımak Oteli’nin önü dışında toplanan, gösteri ve yürüyüş yapanlar hakkında da 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüşler Kanunu doğrultusunda işlem yapılacağı belirtilen Valilik yazısında, Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine göre 3.150 TL, Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesine göre de 392 TL idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Valilik yazısında ayrıca, alınan kararlara uymayanlara, TCK’nun “Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma” başlıklı 195’inci maddesine göre 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile dava açılacağı belirtildi.

Anma Komitesi ve Pir Sultan Abdal kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım, cumhuriyet.com.tr’de Mehmet Menekşe’ye  “Taleplerimiz değişmedi. Madımak hâlâ utanç müzesi yapılmadı” diye konuştu. Yıldırım, “Oluşturulan anı köşesinde Madımak’ı yakmaya gelenlerin isimleri en başta hâlâ yazılı duruyor. Madımak katili affedilmiş, Sivas’ta normal yaşantısını sürdürüyor. Arananlar bulunamıyor ama Cafer Erçakmak’ın öldükten sonra emniyete yakın bir mesafede oturduğu ortaya çıkıyor. Adalet yerini bulmamış, katliamın perde arkası aydınlatılamamıştır. Madımak yangını yüreklerde, insanım diyenlerin bilincinde hala sürüyor” dedi.