
Yaylanın soğuk suyu bağrımızı delmeyecek! Erdoğan’ın imzasıyla üç ilde 15 yaylanın statüsü kaldırıldı. Kararın 15 yaylayla sınırlı kalmayacağı yorumu yapılıyor.
ESKİMİYEN HABER
Yaylanın çimeninde artık ne koyun ne de kuzu yayılabilecek. Yaylanın soğuk suyu da bağrımızı delmeyecek…
Meralar, sulak alanlar, tarım ve sit alanlarından sonra sıra yaylalara geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Amasya, Bolu ve Trabzon’da her biri “on beş doktora bedel” 15 yaylanın statüsü kaldırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte yayla alanı olmaktan çıkarılan yerler imara açılabilecek.
LİSTEDE DÜNYACA ÜNLÜ YAYLA DA VAR
Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Ekli listede adları belirtilen alanların ‘yayla alanı’ olarak ilan edilmelerine ilişkin aynı listede tarih ve sayıları yazılı Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümlerin yürürlükten kaldırılmasına, 6831 sayılı Orman Kanununun 17’nci maddesi gereğinde karar verilmiştir” deniliyor. Kararda sözü edilen 17. Madde, statüsü kaldırılan bölgenin imara açılabilmesini de öngörüyor.
Amasya’dan Ahmetoğlu, Keşbeli, Çukurtuzla, Melikli, Çukuryayla, Alanbaşı, Kadı Çayırı, Kulam, Peynirçayı, Düvenci ve Fındıkpınar yaylalarının bulunduğu listede Bolu’dan Göllü Ören, Yaylabeli yaylaları yer alıyor.
Listede Trabzon’dan dünyaca ünlü Hıdırnebi-1 ve Hıdırnebi-2 yaylaları da bulunuyor. Trabzon’un en çok ziyaret edilen yaylalarından biri olan Hıdırnebi Yaylası’ndaki Sertkaya ve Kuruçam mahallelerine ait alanlar yayla olmaktan çıkarıldı.
“ERDOĞAN’IN ÇEVRECİLİĞİ İŞTE BU”
Bolu, Amasya ve Trabzon illerindeki toplam 15 adet yaylanın statüsünün kaldırılmasını değerlendiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç: “AKP zihnimizle dalga geçiyor. Ormanı yayla yaptı, yaylayı beton etti, şimdi tekrar ormana çevirdi. İşte Erdoğan’ın çevreciliği bu” yorumunu yaptı.
Öztunç, “2013 yılında bu alanlar orman iken yayla statüsü getirildi. Şimdi de yayla statüsü kararını kaldırdıkları için, bu alanlar tekrar orman statüsüne alınmış oldu. Bu arada, imar barışı nedeniyle yaylalar yayla olmaktan da çıkarıldı. Yurttaşın yapı kayıt belgesi başvuruları, yayla alanı olduğu için kabul edilmedi. AKP bir sonraki hamlesinde, buralarda kentsel dönüşüme giderek, yaylaları TOKİ eliyle talan edecek. İmar barışı kapsamında yurttaşlardan toplanan yapı kayıt belgesi ücretleri bu kentsel dönüşümün masrafı olarak, yandaş müteahhitlerin cebine doldurulacak” dedi.
EKOLOJİK YIKIM HIZLANACAK
Karara karşı çıkan çevreciler, kararın 15 yayla ile sınırlı kalmayacağını, sayının ilerde daha da artacağı yorumunu yapıyor.
Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, bu kararla yaylaların imara açılmasının yolunun açıldığını, bu durumun ekolojik dengeyi tehdit ettiğini belirtti. Yeşil Yol projesiyle yaylaların tahrip edildiğini, maden ve enerji şirketleri için yapılan çalışmaların doğal dengeye zarar verdiğini ifade eden Özbucak; “Betonlaşma nedeniyle yaylalar bozulurken iklim değişikliğinin hızlanmasına da neden olmaktadır. Dereler, ormanlar, tarım arazilerinden sonra doğallığını koruyan yer olarak yaylalar kalmıştı, bu kararnameyle yaylalar da imara açılarak yok edilmeye başlanacaktır. Ekolojik dengenin korunması gerekirken, bu tür kararnamelerle yıkım hızlanacaktır”.