Erdoğan iktidar için nelerden vazgeçebilir?

Geriye dönüp, AKP’nin ABD’nin 2003 Irak müdahalesi öncesinde iktidara geldiğini hatırlamak gerekiyor. Daha açık bir söylemle AKP, Ortadoğu politikalarını sorunsuzca yürütmek için ABD’nin bölgede bulduğu en uygun paydaştır. ABD’nin Ortadoğu politikasındaki en önemli amaçlar gerçekleşmeden AKP’nin iktidardan düşmemek için her yolu kullanacağını bilmek gerekiyor.

DR. ABDULLAH KÖKTÜRK

Bir müddettir ekonomide ve dış politikada sıkışmışlığın Türkiye’deki yarı-askeri rejimin sonunu getireceğini düşünenler var. Hele bazı kesimlerde, ABD’de Biden’ın seçilmiş olmasının ülkeye demokrasi getirmesi, Erdoğan’ın da “Büyük Reis” Trump’ın akıbetine uğraması beklentisi mevcut.

Bu düşünceye sahip olanlar, Erdoğan’ın hangi konjonktürde iktidar edildiğini unutmuş gözüküyorlar. Oysa, AKP iktidarına karşı bir strateji oluşturması beklenenlerin, önce AKP’nin iktidar edilme ve iktidarda kalma amacını iyi belirlemesi gerekir.

AKP, ABD’nin Ortadoğu Amaçları İçin İktidar Edildi

Geriye dönüp, AKP’nin ABD’nin 2003 Irak müdahalesi öncesinde iktidara geldiğini hatırlamak gerekiyor. Daha açık bir söylemle AKP, Ortadoğu politikalarını sorunsuzca yürütmek için ABD’nin bölgede bulduğu en uygun paydaştır. ABD’nin Ortadoğu politikasındaki en önemli amaçlar gerçekleşmeden AKP’nin iktidardan düşmemek için her yolu kullanacağını bilmek gerekiyor.

Muhalefet içinde yüzünü Washington’a dönmüş olarak iktidar bekleyenler şunu bilmeliler ki, ABD, bu muhalefetin ABD amaçlarına AKP kadar başarılı hizmet edeceğini düşünmediği için onlar iktidarda değillerdir. Ayrıca ortada bir bağımsız bir AKP iktidarı değil, askerlerin de ortak olduğu yarı askeri bir rejim vardır.

Ayrıca AKP’nin amacının Türkiye’de İslami bir rejim olduğunu düşünenler de, ana amacı göremedikleri için yanlış stratejiler kurmakta, enerjilerini ve kadrolarını gereksizce harcamaktadırlar.

Ana Amaç Suriye Kuzeyinde İsrail ve ABD’ye bağlı Bir Devlet Kurulmasına Yardımcı Olmaktır

ABD’nin Ortadoğu’da partneri olmayı kabul eden bir iktidar, artık bölgede ABD yararına ne varsa önde koşmaya başlayacaktır. Bu Irak’ın işgaline yardımcı olmak, Libya’da Kaddafi rejiminin devrilmesine destek vermek veya Suriye’nin karıştırılmasına hizmet etmek de olabilir.

İktidarda kalmak ve erilen görevleri kotarmak için, AKP’nin TSK’ya ihtiyacı olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerekir. Soru; TSK’nın AKP ile iş birliğine nasıl ikna edildiğidir? Bunun için elimizde kesin bir delil yok. Ancak sadece olaylar ve sonuçlardan bir kurgu yapabiliriz.

Ergenekon ve Balyoz davaları, TSK’nın iş birliğine ikna edilmesinde bir araç olarak kullanılmış olabilir. Ancak yeterli değildir. Büyük olasılıkla Türkiye’nin güneye doğru büyüyeceğine inandırılmış, stratejik olarak sığ TSK komuta kademesi, iktidardan belli bir pay alarak yarı askeri rejimin kurulmasına yardımcı olmuş olabilir. İktidardan alınan payın birinin, dış politika ve güvenlikte tek yetkili olan Milli Savunma Bakanı’na ait olduğu görülmektedir.

Erdoğan İktidarda Kalmak İçin Nelerden Vazgeçemez?

Ana amacı belirledikten sonra, AKP’nin uygulayacağı stratejileri tahmin etmek daha da kolaylaşmaktadır. Amaç, siyasi ve ideolojik olmadığından, iktidarda kalmak için Erdoğan’ın oldukça pragmatik davranabileceği düşünülebilir.

Bir defa Erdoğan yarı-askeri rejimi beraber götürdüğü, TSK’dan vazgeçemez. MSB Bakanı Hulusi Akar hükümette durumu en sağlam olanlardan birisidir. Yarı-askeri rejim değişmediği müddetçe artık Savunma Bakanlarının sivilden seçilmesi düşünülemez. Akar görevi bıraksa bile yerine geçecek olanın üst düzey emekli bir asker olacağı görülmektedir.

Erdoğan’ın vazgeçemeyeceklerinden birisi Abdullah Öcalan’dır. Suriye’de kurulması düşünülen devlet için Kürtlerin ABD isteklerine sorun çıkarmamasının bir aracı olarak Öcalan kullanılmaktadır. Bunun devam edeceği düşünülebilir.

Erdoğan’ın vazgeçmekte zorlanacağı bir siyasi kişilik de Doğu Perinçek’tir. Erdoğan, Doğu Perinçek sayesinde bir miktar Kemalist ve Ulusalcıyı kontrol edebilmekte, bir taraftan da devletin kontrol etmekte zorlanacağı sivil devletin bazı unsurları ile irtibatta kalmaktadır.

Erdoğan MHP ve Bahçeli’den Vazgeçebilir

Yapılan anketlerde AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın oy oranlarının eridiği görülmektedir. Yarı-askeri rejimde polis ve Jandarmayı iç politikada muhalif grupları bastırmak ve emeği zapt-ı rapta almak için kullanmakta sorun yaşamayan iktidarın, şehirlerde milis kuvveti olarak ülkücü gençlere ve mafyaya eskisi kadar ihtiyacı yoktur.

MHP ile ortaklığı devam etse bile iktidarı kaybetme tehlikesi vardır. MHP ile ortaklık Kürt seçmeni kaçırtmakta hem de değişen dünya konjonktüründe zaten otoriter olan rejimi daha katı göstermektedir.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, güçlendirilmiş bir parlamenter sisteme geçilirse AKP’nin destekleneceğini deklare etmişken, MHP yerine daha light bir görüntü veren İYİ Parti iyi bir seçenek olabilir.

Erdoğan Başkanlık Sistemi’nden Bile Vazgeçebilir

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirdiği yasal ortamda TSK’nın da yardımı ile dış politikada denetlenemez ve kontrol edilemez kararlar alan Erdoğan için sonuca varmaya birkaç yıl kalmıştır. İktidarını 2- 3 yıl daha sürdürürse Suriye Kuzeyinde ABD ve İsrail’in istediği devlet kurulacaktır. İyice yumuşatılmış Suriye artık İsrail için tehdit olmaktan çıkmıştır. Şimdi İran’ın Türkiye’nin yardımı ile ıslah edilmesi gerekmektedir. Bu da sağlandığında Erdoğan ve AKP’nin görevi sona erecektir. Son birkaç yıl daha iktidarda kalmak için Erdoğan MHP yerine İYİ Parti’yi ikame edebilir. Buraya kadar sıkılmadan okuyan okuyucuya daha da şaşırtıcı gelecek olan ise, Erdoğan’ın gerekirse İYİ Parti’den de vazgeçip HDP ile koalisyon arayışına girebileceğidir.

Erdoğan Makyavelist bir siyasetçidir. Amaca ulaşmak için ortaklık yapamayacağı siyaset olmadığı gibi, yıllardır yanında bulunan siyasetlerden de bu amaç için vazgeçebilir.

Torunlarının babası, kızının kocası, sırdaşı, hükümetin en kıdemli bakanı damadını bir kalemde silen Erdoğan’ın ana hedef uğruna, (varsa) İslami amaçları dahil vazgeçemeyeceği hiçbir şey yoktur.

Sonuçta AKP ülke için bir milli güvenlik sorunu haline gelmiştir