Çin ve Rus bombardıman uçaklarından Pasifik’te gözdağı

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ortak misyonun “kapsamlı Rusya-Çin ortaklığını geliştirmek ve derinleştirmek, iki ordu arasındaki işbirliği seviyesini daha da artırmak, ortak eylem yeteneklerini genişletmek ve stratejik istikrarı güçlendirmek” olduğunu söyledi.

Bakanlık, devriye uçuşunun “herhangi bir üçüncü ülkeye yönelik olmadığını” ekledi.

Salı günkü görev, aynı bölgedeki Temmuz 2019 devriyesinden bu yana yapılan ikinci uçuştu. Bombardıman uçaklarının devriyesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ekim ayında Rusya-Çin askeri ittifakı fikrinin göz ardı edilemeyeceği şeklindeki açıklamasının ardından – ABD ile ilişkilerinde artan gerilimin ortasında, Moskova ve Pekin arasında askeri işbirliğinin derinleştiğinin de bir işareti oldu. O ana kadar Rusya ve Çin, “stratejik ortaklıklarını” selamladılar, ancak askeri bir ittifak kurma olasılıkları hakkındaki her türlü konuşmayı reddettiler.

Putin ayrıca Ekim ayında Rusya’nın Çin ile savunma yeteneklerini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olan son derece hassas askeri teknolojileri paylaştığını kaydetti.

Rusya, Batı ile ilişkileri Soğuk Savaş sonrası ABD’nin Rusya’yı eski Varşova Paktı ülkeleri üzerinden ve Ukrayna’dan kuşatma politikaları izlediği, Pasifikte’de Japonya ile sorunlu Kuril Adaları meselesinden dolayı Çin ile daha güçlü bağlar geliştirmeye çalışıyor.
Çin de aynı şekilde ABD ve Japonya’nın Çin’in Çin Denizi’nde önünü kesme ve Tayvan’ın Çin anavatanıyla birleşmesini engelleme amaçlı politikalarına karşı Rusya ile ilişkilerini güçlü bir şekilde geliştiriyor.