Çalışırken ölmek istemiyoruz dedi, sürüldü!

PTT Genel Müdürlüğü, virüs riskine karşı yaygın test, güvenli iş yeri- koruyucu ekipman, kronik engellilere idari izin ve ek ödeme desteği isteyen KESK’e bağlı Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nu Şanlıurfa’ya sürdü.

Kamu çalışanları üzerindeki baskılar salgın döneminde de hız kesmedi. TCDD Taşımacılık AŞ Çin’e gidecek ilk ihracat treni ile ilgili gerçekleri açıklayan BTS üyeleri hakkında inceleme başlatırken, PTT Genel Müdürlüğü de KESK’e bağlı Haber-Sen sendikasının Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nu Şanlıurfa’ya sürdü.

 

Haber Sen’den yapılan basın açıklamasında salgının başından beri Virüs riskine karşı yaygın test, güvenli iş yeri- koruyucu ekipman, kronik engellilere idari izin ve ek ödeme desteği isteyen Damatoğlu’nun sürgün kararının durdurulması istendi.

Sürgünle ilgili olarak twitter’da düzenlenen sosyal medya kampanyasında çok sayıda tweet atıldı.  

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası Haber Sen salgının başından itibaren gerekli tüm önlemlerin alınması, olumsuz çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla PTT yönetimine uyarılarda bulunmuş, örgütlü olduğu illerde basın açıklamaları düzenlemişti. Ne var ki, sendikanın basın açıklamaları ve sosyal medya çalışmaları PTT yönetimince sürgünle cezalandırılmış, pek çok Haber Sen üyesi ve yöneticisi sürgün edilmişti.

YASAYA VE HUKUKA AYKIRI

PTT yönetimi şimdi de Haber Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nu Zonguldak’tan Şanlıurfa-Akçakale’ye sürgün etti.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlayan Haber Sen, sürgünün 4688 Sayılı Kanun’un 18. Maddesine,  151 sayılı İLO Sözleşmesi’nin 3. Maddesine aykırı, hukuksuz bir uygulama olduğunu ifade etti.

Açıklamada, 4688 Sayılı Kanun’un 18. Maddesi hatırlatılarak “Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tâbi tutulamaz ve görevlerine son verilemez. Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi, sendika işyeri temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini (…) sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez. Kamu işvereni kamu görevlileri arasında sendika üyesi olmaları veya olmamaları nedeniyle bir ayrım yapamaz” dendi.

151 sayılı İLO Sözleşmesi’nin 3. Maddesinde kamu çalışanların çıkarlarını savunmak amacıyla etkinliklerde bulunabilecekleri açıkça kabul edildiği de hatırlatılan açıklamada aynı maddenin 2. fıkrasında, “Kamu makamları bu hakkı sınırlayacak veya bu hakkın yasaya uygun şekilde kullanılmasına engel olacak nitelikte her türlü müdahaleden sakınmalıdır” hükmüne yer verildiği, bu hakkın kullanılmasının kamu makamlarınca engellenmeyeceği vurgulandı.

 SENDİKAL FAALİYET SUÇ MU?

Haber Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nun sürgün edilmesini meclise taşıyan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede Damatoğlu’nun, Kovid 19 sürecinde yaşananlar ve alınması gerekenleri dile getirdiği için sürgün edildiğini ileri süren Antmen, “Sendikal faaliyetler ve açıklamalar anayasal hakken, bu yapılanlar tüm demokratik haklarını kullanmaya çalışanlara da sopa göstermeyi amaçlamaktadır” dedi.

Kamu çalışanları üzerindeki baskılar salgın döneminde de hız kesmedi. TCDD Taşımacılık AŞ Çin’e gidecek ilk ihracat treni ile ilgili gerçekleri açıklayan BTS’nin Haydarpaşa Garı’nda bulunan sendika odasının girişini restorasyonu gerekçe göstererek kapatmaya çalışmış, sendika üyeleri hakkında da inceleme başlatmıştı.

İlgili haberimiz için tıklayınız.