Bu bir zorunlu açıklamadır: Vay gele başımıza!

Allah cezanı vermesin facebook! Ben Tekirdağ’ın üzümünü vay vay mı dedim? Yoksa, Pamukkale’nin kızılını vay vay mı dedim? Ne dedim de reddettin? Ne olacak yazının ismine ve görseline takmış süzme

 

EMİNE SUPÇİN

Yazımın ilk başlık görseli buydu

Başımıza gelenler cumartesi günü dergimiz Eskimiyen’de yayınlanan yazımla ilgili. Yazının adı, İçki içer miydi; görseli de harika bir karaf ve yanında iki kadeh şarap. İçerikte ne bir içecek reklamı var ne de alkollü içeceklere karşı övgü. Yazının özü, dünyaya bir değer bırakıp gitmiş olan devlet büyükleri, sanatçılar, bilim insanları her kim olursa olsun, onlar hakkında ilk sorulan sorunun içki içip içmediğine dair olan o sığ soruyu ti’ye almasıydı.

Yazı yayımlandı, sosyal medyada paylaşıldı ve kendi facebook sayfamda daha çok kişiye ulaşması için facebook reklamlarından faydalanmak istedim. Ne var ki her başvurum, reddedildi yanıtıyla geri püskürtüldü.

Beş kere denedim vallahi. Beş kere de kırmızı renkli reddedildi ifadesiyle karşılaştım. Fesüphanallah deyip deyip yeniden yeniden denedim. Cık! Olmadı. Reddediyordu ve herhangi bir açıklama da gelmiyordu.

Kafamda bi milyon soru. Facebook’u örümcekler ele geçirmiş olabilir mi? Yoksa çip mi takmışlardı? (Ay pardon, o bize takılacaktı di mi? Artık neremize denk gelirse mi J )

Yoksa şu kısıtlamalar gündeme girdi de artık reklam neyin almıyor mu gibi pek çok soru işte. Facebook’ta bir problem olup olmadığını anlamak için önceki yazılarımdan birini tanıtıma verdim. Anında kabul etti. Hımmm, dedim. Başka bir şey olmalı…

Derken aklıma geldi. La sakın bu içki kelimesine ve o güzelim şarap görseline takmış olmasın. Denemek için dergi yönetiminde bulunan değerli yazarımız Haldun Çubukçu’dan rica ettim ki resim ve yazı ismini değiştirelim. Öyle de yaptık. Tekrar tanıtım için ricada bulundum sevgili feyisbukçumuzdan. Hemen değerlendirmeye aldı.

Aynı yazımın ikinci başlık görseli

Vay Anastasia! Örümcek bağlamışmış meğer.

Ardından reddedilme nedeni sorguladığım yerlerden yanıt geldi ve beni reklam tanıtımda kısıtlamalar bölümünün Alkol başlıklı alanına sürükledi.

Şöyle yazıyor: Alkol ürünlerinin tanıtımını yapan veya bunlara referans veren reklamlar ilgili tüm yasalara, zorunlu veya kabul görmüş sektör kurallarına, ruhsatlara ve tasdiklere uymalı ve Facebook’un hedefleme gerekliliklerine… bıdı bıdı bıdı… (Uzunca ve öznesi yüklemi uyumlu olmayan –çeviri hatası kesin- bir manzume ve sonu parantezin dışından aynen şu şekil devam ediyor:) Bazı ülkelerde yasaklandığını unutmayın, Afganistan, Rusya, Bangladeş, Mısır, Suudi Arabistan, Pakistan, Yemen Türkiye…

Allah cezanı vermesin facebook! Ben Tekirdağ’ın üzümünü vay vay mı dedim? Yoksa, Pamukkale’nin kızılını vay vay mı dedim? Ne dedim de reddettin? Ne olacak yazının ismine ve görseline takmış süzme.

Hazır süzme demişken her yazımın altına mutlaka en az bir tane gelen süzmece yorumlardan birini de ekleyeyim de, belki biraz gülümseriz. Tüm yazım hataları ve bilinç kaybı bizzat yorumcunundur.

“Müslüman bir toplumda alköllü içecekler uygarlığın eğitimin kültürün göstergesi olmaz olamaz gerçek bir müslümanda zaten bunun farkındadır evet nasıl haram zina yalan haram vede günahsa alköllü iceceklerde haramdır bunu böyle bilen ve hayatına tatbik eden kimse örümcek kafalı olamaz tam tersi böyle ithamlarda bulunanlar öyle olmasın çok basit vede gerksiz bir yazı olmuş”

Ne denir, nasıl yanıtlanır bu yorum bilemedim önce. Çünkü yorumun sahibi bir hanım. Savunduğu Müslüman toplumunun gözünde en önemsiz canlı. Erkeğin malı, mülkü, tarlası. [1] Ve o tarlaya istediği yerden varması emredilmiş erkeğin elinin kiri.

Alkollü içecekler hiçbir toplumun kültürel göstergesi olmayabilir. Asıl gösterge kadının toplumdaki rolüdür. Birey olarak değer bulup bulmamasıyla ilgilidir. Hem eğitimde, hem iş ve sosyal hayatta kadın var mıdır yok mudur? İşte bütün mesele bu! Yoksa alkolün konumuzla uzaktan yakından ilgisi yok.

Sahi bir de okuduğunu anlayamama durumu var memlekette. Ya da cımbızla bir cümleyi çekip onu evire çevire kendine benzetme hastalığı. Sözüm ona aydın kesimden geliyor bu tarz yorumlar.

Adaaaammm sen de! Ne demeye mızmızlanıyorum acaba? Daha ilk kitabının, ilk sayfasında insanlıktan istifa ederek yazmaya başlamış biriyim ben. Haydi haydi, kaldırın kadehi. Şerefe 🙂

 

[1] Kadınlar sizin ekeneğinizdir; ekeneğinize hangi taraftan isterseniz oradan varın. Bakara Suresi, 223. Ayet

Adı geçen yazım:

Kafam kaşınıyor!