Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri öğrencileriyle birlikte ayakta…

Kayyum rektöre tepkiler büyüyor… Öğrenci ve mezunların yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri ortak yazılı açıklama yaptı: “KABUL ETMİYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ!”

1 Ocak 2021’in gecesinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Boğaziçi Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi’nin rektörleri değişmişti.

Yayımlanan karara göre, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Melih Bulu, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğü’ne Mehmet Durman, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. İsmail Yüksek ve Çağ Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Ünal Ay atanmıştı.

Dün sosyal medyada üzerinden bu karara tepki gösteren öğrenciler #KayyumRektörİstemiyoruz ve #BizimRektörümüzDeğil etiketleriyle Twitter’da seslerini duyurdu.  Boğaziçili öğrenciler, 4 Ocak Pazartesi (yarın) saat 14.00’de Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü kapısında gerçekleşecek olan eylem ve basın açıklamasına herkesi davet etti.

BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLER VE MEZUNLARDAN VİDEO’LU ORTAK AÇIKLAMA

Kayyum rektör atamasına karşı çıkan öğrenciler ortak bir açıklamayı hep birlikte seslendirdiler. Farklı şehirlerden, farklı ülkelerden videolar gönderen öğrenciler, ortak açıklamada “1 Ocak 2021 gecesinde Boğaziçi Üniversitesi’nin eski kayyum rektörü yerine Cumhurbaşkanı tarafından bir kayyum daha atandı. Özgür araştırma alanları ve kültürel çalışmaların yükseltilmeye çalışıldığı alanlarda ise kayyum anti-demokratik bir kültürün tesis edilme çabasından başka bir şey değildir.” şeklinde ifadelerde bulunuldu.

Boğaziçi öğrencileri ve mezunları, demokratik sahaların geliştirilmesinin bir arada yaşama kültürünü ve sağlıklı akademik ilişkileri inşa etmeyi ne kadar etkilediğini belirtmek ve tek merkezden saraydan yönetilen atama taktiğinin bu kültürü hiçe saydığını dile getirmek istediklerini belirtelerek kayyum atamalarıysa toplumun en temeldeki demokratik alanlarına birer saldırı olduğunu dile getirdiler.

Boğaziçi Üniversitesi’nin kültürü ve demokratik ortamının benliğinden uzak bir atama yöntemi aracılığıyla parçalanmaya çalışıldığına vurgu yapan Boğaziçililer, herkesi özerk kamusal alanların savunusuna davet ettiklerini belirttiler.

İşte Boğaziçililerden #KayyumRektörİstemiyoruz ortak açıklama videosu…

BOĞAZİÇİLİ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN AÇIKLAMA GELDİ: “KABUL ETMİYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ”

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak 2002 yılından bu yana AKP içinde çeşitli görevlerde yer almış ve 2015 yılında ise İstanbul 1’inci Bölge’den milletvekili aday adayı olmuş Prof. Dr. Melih Bulu’yu atamasına Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden de tepki geldi.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, yaptıkları ortak açıklamada, AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı “Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” dedi.

Yapılan yazılı açıklamada, “1 ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır” denildi. Açıklamada, “Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Akademisyenler tarafından, üniversite senatosunun 2012 yılında kabul ettiği şu ilkelerden vazgeçmeyeceğinin altı çizildi:

“-Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

-Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

-Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Üniversitemizin tüm bileşenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçisiyiz”

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyelerinin ortak yazılı açıklaması

 

KAYYUM REKTÖRDEN “MERHABA BOĞAZİÇİ”

Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu, Twitter’dan bir mesaj yayınladı. “Merhaba Boğaziçi. Hayatımın en güzel 8 yılını geçirdiğim Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmam vesilesi ile hepinizi sevgiyle selamlıyorum.” diye başladığı açıklamada “Gerek özel sektör gerek sivil toplum kuruluşlarında 30 yıllık tecrübemin beni getirdiği noktada, ülkemizin dünyada ilk 10’da olma hedefinin, belki de en önemli bileşenin üst seviye eğitim olduğunu yürekten hissediyorum. O sebeple ülkemizin önde gelen üniversitelerinden Boğaziçi’ne dönüş beni her bir zerreme kadar heyecanlandırıyor. Bu kapsamda beni bu göreve layık gören Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın YÖK Başkanımıza içtenlikle teşekkür ediyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Twitter üzerinden yayınladığı bu mesaja Boğaziçili öğrencilerden çok tepki geldi.

 

ÖĞRENCİLERDEN EYLEM

Öte yandan, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin de pazartesi günü rektör atamasını protesto edeceği öğrenildi. Öğrenciler çevrimiçi dersleri boykot ederek Güney Kampüs önünde basın açıklaması yapacak. 4 Ocak 2020 Pazartesi günü (yarın) saat 14.00’de Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs kapısında eylem ardından basın açıklaması yapacak olan Boğaziçili öğrenciler ve mezunların yanı sıra Boğaziçili öğretim üyelerinin de katılımı bekleniyor.