Bir Mavi Marmara Hikâyesi

Mavi Marmara ismi Türkiye’nin yakın tarihinde önemli bir yer tutuyor. Mavi Marmara, Gazze’den sonra ismi değişerek, Libya’da da görev almış,  bu günlerde ise Somali Mogadişu limanında yeni görevlerini bekliyor.

Dr. ABDULLAH KÖKTÜRK 

31 Mayıs 2010 tarihinde, AKP hükümetine yakın İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından organize edilen Gazze’ye yardım harekâtına katılan Mavi Marmara gemisine Gazze’nin 73 mil açığında uluslararası sularda çıkan İsrailli komandolar 10 Türk vatandaşını öldürmüştü.

Mavi Marmara, AKP’nin İsrail Karşıtı Görüntüsünün Artmasına Yardımcı Olmuştu

Mavi Marmara olayı, 6 ay önce Davos zirvesinde “One Minute” olayı ile yaratılan İsrail karşıtı algının pekiştirilmesine hizmet etmişti. Davos zirvesinden sonra Libya ile vizeler kaldırılmış, garibim Kaddafi rejimi ülkesine gelebilecek ajanlara karşı korumasız bırakılmıştı. Suriye ile daha önce karşılıklı vizelerin kaldırılması ile Suriye kuzeyi istihbaratçı cenneti olmuştu.  Her iki ülkenin nasıl karıştırıldığı ayrı bir yazı konusu.

MV Mavi Marmara gemisi, 1994 yılında Türkiye Gemi Sanayi A.Ş tarafından imal edilmiş, 93 m. uzunluğunda, 20 m. eninde ve 1.080 yolcu kapasiteli bir yolcu gemisi idi. İsrailli komandolar saldırıldığında gemi Komorlar bandırası taşıyordu. Yolcusu ve mürettebatı Türk olan geminin Mozambik ve Madagaskar arasında Afrika kıtası doğusunda fakir bir ada ülkesi olan Komorlar bayrağı taşıması daha sonra çok tartışılmıştır.

Bu yolculuğu organize eden İHH İnsani Yardım Vakfı, daha sonra Suriye karşıtı mitingleri de organize edecek tartışmalı bir vakıf. Ancak onun tartışılmasını diğer hükümet yanlısı ve destekli vakıf ve dernekler ile beraber başka bir yazıya bırakıyoruz.

Ölen Öldü, Gazze’nin Durumu Daha İyi olmadı 

İsrail Mavi Marmara olayından sonra Gazze ablukasını gevşetmek yerine daha da sıkılaştırmış. Gazze’ye defalarca hava harekâtı düzenleyerek yüzlerce Filistinli’yi öldürmüştür.

İsrail olaydan 6 sene sonra Mavi Marmara mağdurları için Türkiye’ye 20 milyon dolar ödeyerek olayın kapanmasını sağlamıştır.

Mavi Marmara’nın İsmi Değişiyor 

Mavi Marmara gemisi bir müddet Sirkeci’de, bir süre de Haydarpaşa’da bağlı kaldıktan sonra, “Gazi M” adıyla, İstanbul, Sarayburnu-Marmara/Avşa adaları arasında yolcu taşımacılığında bir müddet kullanıldıktan sonra tadilat yapılarak, ismi “Erdoğan Bey” olarak değiştirildi ve 2019 yılından itibaren Pendik-Ambarlı arasında Ro-Ro taşımacılığında kullanılmaya başlandı.

Akçalı ve Karışık İşler

Daha sonra gemi Libya’ya gönderildi. Libya limanları arasında lojistik nakliyat amacı ile kullanılan gemi daha sonra Türkiye’ye döndü ve adı bir kez daha değiştirildi. Artık adı “Anatolian” olmuştur.

Bu arada Somali’de başkent Mogadişu limanını işleten Türkiye’den AKP hükümetine yakın bir şirketin (Albayrak Grubu) 14 yıllık yeni bir imtiyaz anlaşmasına imza attığını öğreniyoruz. Ancak Albayrak grubu limana bir kuruş ödemeyeceği gibi, yeni yatırımlar da, Somali devleti tarafından yapılacaktır. Yaklaşık 30 milyon tutarında yapılacak yatırımın finansı Türkiye’nin Somali’ye vereceği 30 milyon dolarlık hibe ile karşılanacaktır.

Mavi Marmara, bu sefer Anatolian ismi ile Türkiye’den aldığı yükü Mogadişu’ya taşır. Mogadişu yolunda korsanların saldırısına uğrar, ama ucuz atlatır. Mogadişu’dan, başka bir Afrika ülkesi limanına yeni yükler taşıyacak iken arıza yapar.

Sonuç olarak, Mavi Marmara hep birilerinin yükünü taşıyor. 2010’da 10 vatandaşımızın canına mal olan olay sonuçta İsrail’in Gazze ablukasını arttırması ile sonuçlanmıştı. Umarız bugün taşıdığı yükler de dünyanın başka ülkelerinde zararımıza sonuçlar doğurmaz.


PAYLAŞMAK İÇİN