
Geçiş garantisi ile yaptırılan köprü ve otoyollar ile vurgun yapılırken, Çanakkale Boğazı girişinde Seddülbahir köyünde, üç alaydan oluşan İngiliz tugayına karşı bir takım askeri ile savaşarak şehit olan Yahya Çavuş ve askerlerinin hikayesi gözlerimizi yaşartmaya devam ediyor
DR. ABDULLAH KÖKTÜRK
Bugün Çanakkale Savaşlarının sembollerinden 18 Mart zaferinin 107. Yıl dönümü. Şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.
1915 Yılında İstanbul’da Hayat
1915 yılında Çanakkale’de vatan toprağını savunanlar yanında İstanbul’da karaborsa ve vurgun paraları ile her gece Pera’da alem yapanlar aynı zaman diliminde yaşıyorlardı.
İlk olarak piyasadan üç ay içerisinde fiyatı üç kat artarak dokuz kuruşa yükselen şeker kaybolmuştu. Çanakkale Boğazı’nı ablukaya alan İngilizlerin kömür başta olmak üzere stratejik malların geçişini yasaklaması hayatı daha da zorlaştırmış, odun ve kömür fiyatları hızla yükselmişti. Gazyağı da vurguncular tarafından karaborsa yapmak için piyasadan çekilmişti. İstanbul’un fakir semtleri soğuk ve karanlık içinde kalırken, vurgun paraları ile Pera ışıl ışıldı.
Odessa’dan buğday gelemeyince İstanbul kıtlık çekmeye başlamıştı. Hükümetin baskısı altındaki İstanbul gazeteleri İstanbul’daki kıtlıktan bahsetmek yerine, Alman denizaltılarının ablukasındaki İngiltere’nin açlığa mahkûm olduğunu, Paris’te kömür kıtlığına bir türlü çare bulunamadığını yazıyorlardı.
1915 Köprüsü Maliyeti Milletten Çıkacak
Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün 1915 Çanakkale Köprü için kasadan tek kuruş çıkmadan yap işlet devret yöntemi ile yapıldığını söylüyordu.
Oysa köprüden günlük geçiş garantisinin 45 bin araç olduğu ancak feribot ile yapılan geçişlerin 10 bin adedi zor bulduğu biliniyor. Bunun için Çanakkale’nin iki yakası arasında araç taşıyan şirketlerin istatistiklerine bakmak yeterli. Önümüz bayram. Bayramda bile bu 45 bin araçlık sayıya ulaşılacağı şüpheli. Üzeri devlet kasasından ödenecek. Yani tek kuruş çıkmayacağı söylemi doğru değil.
Ayrıca köprüden 10 bin araç da geçmeyeceği, devam edecek olan feribotlara da rağbet olacağı bugünden belli. Feribot araçları 95 TL ye taşırken, köprü geçiş fiyatı olan 256 TL yi araç sahiplerinin ödemek istemeyeceği görülüyor.
Bir kolordu sayısı kadar araç geçiş garantisi verilen köprüden bir tümen ya geçecek ya da geçmeyecektir.
Sonuçta milyarlarca Euro köprüyü işleten şirkete giderken, alınan vergiler vatandaşa hizmet olarak döneceğine bu şirketlerin kasasına gidecek. Büyük olasılıkla bu şirketler de kendilerine yapılan bu kıyağı bazı devlet yöneticileri ile paylaşma arzusu içinde olabileceklerdir.
Yahya Çavuş ve Takımı
Geçiş garantisi ile yaptırılan köprü ve otoyollar ile vurgun yapılırken, Çanakkale Boğazı girişinde Seddülbahir köyünde, üç alaydan oluşan İngiliz tugayına karşı bir takım askeri ile savaşarak şehit olan Yahya Çavuş ve askerlerinin hikayesi gözlerimizi yaşartıyor.
Ertuğrul Koyu’na çıkarma yapan 3000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran 26. Piyade Alayı 3.Tabur 10.Bölük 1. Takım Komutanı Ezineli Yahya Çavuş’la kahraman askerlerinin bulunduğu şehitlikteki şu dörtlük bize her şeyi anlatıyor.
“Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş’tular
Tam üç alayla burada gönülden vuruştular
Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri
Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular” ( Nail Memik)