Ayasofya’yı siyasete alet etmek fayda vermedi

eskimiyen / HABER

Ayasofya Müzesi’nin cami haline getirilmesi Erdoğan’a umduğu oy artışını sağlamadı. Hatta tersine etki yaptı.
31 Mart 2019 yerel seçimlerini en yakın tahminle bilen araştırmacı Kemal Özkiraz, sahibi olduğu Avrasya Araştırma şirketinin yaptığı son seçim anketinin sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. İktidar partisinin de dikkatle izlediği anket sonuçlarına göre Ak Parti ve Erdoğan’ın oyları düşmeye devam ediyor. Ayasofya’nın ibadete açılmasının oy tercihlerinde herhangi bir değişime yol açmayacağı da ortaya kondu
Avrasya’nın anketine göre katılımcıların yüzde 99.7’si Ayasofya’nın cami haline getirilmesinin siyasi parti tercihlerini etkilemediğini belirtti.
Bu durumun AKP yönetiminde şok etkisi yaratacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYA’NİN YALNIZLAŞMASI VE YALITILMASININ BEDELİ OLACAK
Ayasofya’yı iktidarını kurtarmak için Camiye çeviren Erdoğan yönetimi en başta ekonomik güçlüklerle karşılaşacağını tahmin etmiyor değildi. Ancak bu tedrici gelişmelerle, denetlenebilir bir süreçte üstesinden gelinebilecek gibi hesaplanmışken tam tersi yaşanıyor. Ekonomi patlamak üzere. Döviz başını aldı gidiyor. TL üzerinde büyük baskı oluşuyor. Hükumet borç bulmakta zorlanıyor.
Batılı ülkelerle çelişmesi artmış görünen AKP iktidarı, Ayasofya konusunda gizli anlaşma yapmadıysa, Hıristiyan dünyasının özellikle de Ortodoks cemaatlerin her türlü siyasi, iktisadi, kültürel hücumu karşısında Türkiye’yi daha da yalnızlaştıracağı net olarak görülüyor.

KATAR BİLE YETER ARTIK DEDİ
Ekonomi ve diplomasi çevrelerinden sızan bilgilere göre bugüne kadar Erdoğan’ın “kankası” rolünü oynayan Katar da son gelişmelerden dolayı diğer ülkelerin baskısı altında ve Türkiye’den elde edeceği yeni bir şey kalmadı. Hükumetin borç / kredi talepleri “idare” ediliyor.

AYASOFYA HAMLESİNİN İSLAM ÜLKELERİNDE KARŞILIĞI YOK
Ayasofya Müzesi’nin cami yapılması İslam dünyasından sessizlikle ya da açık tepkiyle karşılandı. Açıkça destek veren hiçbir ülke olmadı. Hamle, sadece Müslüman Kardeşler ( İhvan) örgütünün desteğini almış görünüyor. Arap âleminin ve Sünniliğin en önemli dini kurumlarının bulunduğu Mısır Ayasofya hamlesini açıkça kınadı ve İslam’da yerinin olmadığını belirtti.
Mısır’ı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri izledi.
Diyanet İşleri Başkanı’nın Müslüman ülke liderlerini Ayasofya’da namaz davetine kaç liderin geleceği merak konusu.

SAKLANAN GERÇEK: HALKIN ÇOĞU AYASOFYA MÜZE KALSIN DİYOR

Öte yanda daha Haziran ayında Metropoll tarafından yapılan kamuoyu araştırmasında Erdoğan’ın hiç hoşuna gitmeyecek sonuçlar alınmıştı.
Metropoll’un anketinde, Ayasofya hakkındaki görüşün parti seçmenlerine göre dağılımı da yapılmıştı 

AKP seçmenin yüzde 70,7’si Ayasofya’nın cami olarak kullanılması görüşünü savunurken, yüzde 21,6’sı Ayasofya’nın cami olarak kullanılmaması gerektiğini bildirdi. Yüzde 7’lik bir dilimdeki AKP seçmeni ise görüş bildirmedi.

CHP’lilerin yüzde 21,8’si Ayasofya’nın cami olarak kullanılması gerektiğini belirtirken, yüzde 67,6’sı Ayasofya’nın müze statüsünde kalması gerektiğini belirtti. Yüzde 10,7’lik bir dilimdeki CHP’li seçmen ise görüş bildirmedi. 

İYİ Partili seçmenlerin yüzde 20’si Ayasofya’nın cami olarak hizmete açılması gerektiği şeklinde görüş bildirirken, yüzde 71,3’lük dilimdeki İYİ Partili seçmen ise Ayasofya’nın müze olarak hizmet vermeye devam etmesi gerektiğini belirtti. İYİ Parti’nin kararsızlar oranı ise 8,7’de kaldı. MHP’li seçmenin yüzde 44,’ü Ayasofya’nın cami olarak kullanılması gerektiğini söylerken, yüzde 50 oranındaki seçmen ise Ayasofya’nın müze kalması gerektiğini belirtti. Karar bildirmeyen MHP’liler ise yüzde 5,6 oldu. 

HDP’li seçmenin yüzde 33’ü Ayasofya cami olmalı derken, yüzde 50,4 Ayasofya’nın müze olarak kalması gerektiğini belirtti. 

Saadet Partili seçmen ise yüzde 81 oranında Ayasofya’nın cami olarak açılması gerektiğini belirtti. Yüzde 18,8 oranındaki SP’li seçmen ise Ayasofya’nın müze olarak hizmet vermeye devam etmesi şeklinde görüş bildirdi.

ASLINDA ORAN DAHA FAZLA
Akp rejimin anti-demokratik baskısı altında yaşanan ülkede kamuoyu araştırmalarındaki iktidar yanlısı oranların bir bölümünün ve “fikrim yok” seçeneğini işaretleyenlerin çoğunun olası baskılar karşısında aslında belirttikleri görüşün dışında oy kullanacakları ya da tercih yapacakları net bir gerçek.
Bu halde, Ayasofya sizce müze olarak mı kalmalı, camiye dönüştürülüp ibadete mi açılmalı” gibi son derece yalın ve net bir soruya “fikrim yok” karşılığının tek karşılığı fikrini söylemeye cesaret edememektir. Hangi fikrin cesaret gerektirdiği de ortada.
Bu nedenle halkın en az ama en az yüzde 51’inin Ayasofya müze kalsın görüşünü savunduğı apaçık ortada.