ABD’nin Dedeağaç üssü tehdit de, Kürecik kardeşlik göstergesi mi?

Türkiye’yi Yunanistan üzerinden işgal etmek isteyen ABD’nin Türkiye’de bulunan üslerine karşı yandaş medyada hiçbir şeyin yazılmamasını nasıl değerlendirmek gerekir? Madem ABD Türkiye için tehdittir, o zaman aşağıdaki üslerde ABD’ye sağlanan kolaylıkların engellenmesi gerekmez mi?

 

 

 

 DR. ABDULLAH KÖKTÜRK

NATO “Orta ve Doğu Avrupa’da Rus tehdidi” senaryolarına dayalı, Yunanistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Estonya, Almanya, Macaristan, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Polonya, Romanya ve Slovenya’da gerçekleştirilecek bir tatbikat düzenliyor. Tatbikat, bahar aylarında başlayarak yaz ortalarına kadar sürecek.

NATO’nun ‘Defender Europe 21’ tatbikatı için ABD, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde yer alan ve Türkiye sınırına 55 km uzaklıktaki Dedeağaç’a 1800’den fazla zırhlı araç, 145 helikopter ve yaklaşık 20 bin asker çıkarması Türk medyasında ABD’nin Yunanistan’la birlikte Türkiye’yi işgal planı olarak sunuluyor. ABD’nin ve NATO’nun Yunanistan’da hiçbir üssü yokmuş gibi Dedeağaç limanını kullanması ABD’ye yeni üs verilmesi olarak gösteriliyor.

Yine ABD’nin bir süre önce Atina’dan, İskiri (Skiros) Adası’nın yanı sıra, Kavala ve Selanik dahil 20 farklı bölgedeki Yunan deniz ve hava üslerinde kolaylıklar tanınması talebinde bulunmasının Türkiye’ye hasmane bir tutum olduğu vurgulanıyor.

Yunanistan’daki ABD Üsleri

Oysa ki NATO’nun ve dolayısı ile ABD’nin Yunanistan’da birçok üssü var. Bunlardan en önemlileri Girit adasında Souda limanında bulunan deniz üssü ve Preveze’deki hava üssü. Ayrıca Salamis donanma üssünde ABD’ye kolaylık sağlanmakta, Kilkis ve Selanik’te de NATO üsleri bulunmakta. NATO (CAOC 7) Hava Harekat Merkezi ise Larissa’da. Bunlardan bazıları 60-70 yıldan beri kullanılmakta. Daha önceleri SSCB’ne karşı kurulmuş bu üslerde ABD ve NATO kuvvetleri, bugün de Türkiye’ye değil, Rus tehdidine karşı konuşlanmış durumda.

Türkiye’yi İşgal Haberleri Planlı ve Maksatlıdır

Bu haberlerin, bakan istifasını vermek için bile 2 gün izin bekleyen Türk medyasında iletişim başkanlığının bilgisi dışında bu şekilde verilmesi mümkün değildir.

Bu haberlerin bu şekilde verilmesinin amacı daha önce de yapıldığı gibi Türkiye için gerçek tehdit olan Fırat’ın doğusunda devletleşmeye çalışan PYD bölgesinden gözlerin kaçırılmasıdır.

Peki Türkiye’yi sözde Yunanistan üzerinden işgal etmek isteyen ABD’nin Türkiye’de bulunan üslerine karşı aynı medyada hiçbir şeyin yazılmamasını nasıl değerlendirmek gerekir? Madem ABD Türkiye için tehdittir, o zaman aşağıdaki üslerde ABD’ye sağlanan kolaylıkların engellenmesi gerekmez mi?  Bu soruyu sormak da yine bize düştü.

Türkiye’deki ABD Üsleri

Türkiye’deki ABD üsleri 1969 yılında yapılan gizli bir anlaşma ve 1982’de yapılan Savunma ve İşbirliği Anlaşması (SEİA) çerçevesinde kurulmuşlardır.[i]

İncirlik Üssü: Adana’ya 10 km uzakta bulunan üs, Akdeniz’e 56 km uzaklıktadır. ABD hava kuvvetleri 39. Ana jet üssü burada görev yapmaktadır. Onlarca nükleer bomba depolanmıştır[ii]

İzmir Çiğli Hava Üssü: İzmir’in 17 km kuzey batısında Çiğli’de bulunan Avrupa’daki ABD hava kuvvetleri’ne (USAFE) bağlıdır. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılmıştır. İzmir Hava Üssü NATO’nun Türkiye’deki en eski üssü olmakla beraber, son yıllarda önem kazanmıştır. 11 Ağustos 2004’de LANDSOUTHEAST karargâhı Napoli’den İzmir’e taşınmış, 1 Ocak 2006’da da ABD 16. hava filosu, Almanya’nın Ramstein hava üssünden alınarak buraya yerleştirilmiştir.

Şile Üssü: Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanıdır.

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı: Irak savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS’lar burada üslenmiştir.

Balıkesir 9. Hava Jet Üssü: Bu üsde 6 adet “vault” denilen füze rampası bulunmaktadır.

Aksaz Deniz Üssü: ABD başta olmak üzere NATO gemilerine kolaylık sağlanmaktadır.

Malatya/Kürecik Radar Üssü

Malatya/Ertaç Hava Üssü

Kahramanmaraş Üssü

Ankara-Ahlatlıbel Üssü

Ankara-Elmadağ Üssü

Amasya-Merzifon

Eskişehir Hava Harekat Merkezi (CAOC 6)

Bartın, Çanakkale, İzmir-Bornova, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit, Hakkari, Hatay, Erzurum Kargapazarı, Ankara Cevizlibağ ve İzmir’de dinleme üsleri.

Tekirdağ Çorlu Havaalanı Lojistik destek üssü.

Gaziantep-Batman Havaalanı; Lojistik destek amaçlı havaalanları Heron üsleri

Sabiha Gökçen Havaalanında NATO kolaylık tesisi

Mersin Taşucu Limanı ve kolaylık tesisleri

İskenderun Limanı; Türkiye’nin en geniş konteynır alanına sahip bulunuyor.

Şırnak-Silopi; Lojistik depolama yeri.

Mardin; İncirlik Üssü’ne ve İskenderun’a gelen ABD asker ve teçhizatları için geçiş yeri.

Şanlıurfa; yakıt ikmal üssü.

 

[i] Bu anlaşmalar hakkında daha geniş bilgi için;

Abdullah Köktürk, ABD İle Yapılan Askeri Antlaşmalar-I (3 Temmuz 1969), https://aynahaber.org/yazarlar/dr-abdullah-kokturk/abd-ile-yapilan-askeri-antlasmalar-i-3-temmuz-1969/46/

Abdullah Köktürk, Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) – Tam Metin, https://aynahaber.org/yazarlar/dr-abdullah-kokturk/savunma-ve-ekonomik-isbirligi-anlasmasi-seia-tam-metin/256/

[ii] Bu üs hakkında daha geniş bilgi için;

Abdullah Köktürk, İncirlik Üssü, https://aynahaber.org/yazarlar/dr-abdullah-kokturk/incirlik-ussu/22/

 

PAYLAŞMANIZ İÇİN