Marksizm Partimizin Ruhu ve Bayrağıdır

Her alanda Çin’in muazzam atılımlarına tanık oluyoruz. Kuşkusuz, bu benzersiz başarı Çin Komünist Partisi’nin eseri. 1921’de kurulan Parti 100 yaşına görkemli tören ve kutlamalarla girdi. ÇKP Genel Sekreteri ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Tien Anmen’de yaptığı tarihsel önemdeki konuşmayı tam metin olarak sunuyoruz

1 Temmuz günü, ÇKP’nin 100. yaşı törenlerinde, Şi Cinping konuşurken Tien Anmen Meydanı. Arkada Mao Zedung’un anıtkabri.

 

Şİ CİNPİNG

Yoldaşlar ve dostlar

Bugün 1 Temmuz, hem Çin ulusu için hem de Çin Komünist Partisi için büyük ve tarihi bir gün. Burada Parti üyelerine katılmak ve ülkenin her yerinde bütün etnik gruplardan Çin halkının Partinin asırlık mücadelesiyle dolu görkemli yolculuğunu kutlamak ve Çin ulusunu kalkındırma yolunda parlak umutlarına eşlik etmek için toplandık.

ÇİN’DE MUTLAK YOKSULLUK KALMADI

Başlarken tüm Parti üylerini ÇKP Merkez Komitesi adına içtenlikle kutluyorum.
Bu özel vesileyle, Parti ve halk adına, tüm Partinin ve tüm ulusun devam eden çabalarıyla, partimizin ilk yüzyılında, orta derecede müreffeh toplum hedefini her bakımdan gerçekleştirmiş bulunduğumuzu açıklamaktan onur duyuyorum. Bu, Çin’deki mutlak yoksulluk sorununa tarihi bir çözüm getirdiğimiz anlamına geliyor.
Şimdi Çin’i tüm yönleriyle büyük, modern bir sosyalist ülke yapmak olan İkinci “yüzyıl hedefi”ne doğru büyük adımlarla yürüyoruz. Bu Çin ulusu, Çin halkı ve Çin Komünist Partisi için büyük, şanlı bir başarıdır.

Yoldaşlar ve dostlar,

Çin ulusu büyük bir ulustur. 5 bin yılı aşan geçmişiyle, insan uygarlığının ilerlemesine silinmez katkılarda bulunmuştur.
1840’daki Afyon Savaşı’nın(1) ardından Çin yarı sömürge yarı feodal bir toplum düzeyine düşürülmüş ve her zamankinden daha büyük yıkımlar yaşamıştı. Ülke yoğun bir aşağılanma yaşadı, halk büyük acılara maruz kaldı ve Çin uygarlığı karanlığa gömüldü. O zamandan beri, ulusal kalkınma Çin insanın ve ulusunun en büyük hayali olmuştur.

Ulusu tehlikeden kurtarmak için Çin halkı yiğitçe bir savaş verdi. Asil ruhlu yurtseverler ulusu biraraya getirebilmek için yollar aradı, Taiping Göksel Krallık Hareketi (2), 1898 Reform hareketi(3), Yihetuan Hareketi (Boksör Hareketi)(4) ve 1911 Devrimi(5) birbiri ardına yükseldi, ulusal kurtuluşu gerçekleştirecek pek çok plan düşünüldü, ama hepsi başarısız oldu. Çin, ulusu kurtaracak harekete öncülük edecek yeni fikirlerin ve devrimci güçleri bir araya getirecek yeni bir örgütün acil ihtiyacındaydı.

1917 Ekim Devrimi’nin yaylım ateşiyle, Marksizm-Leninizm Çin’e getirildi. 1921’de Çin halkı ve Çin ulusu büyük bir uyanış içindeyken ve Çin işçi hareketi ile Marksizm-Leninizm sıkıca bütünleşirken Çin Komünist Partisi doğdu. Çin’de komünist bir partinin kuruluşu öylesine çığır açan bir olaydı ki, Çin tarihinin seyrini modern zamanlarda derinlemesine değiştirip Çin halkının ve ulusunun geleceğini dönüştürdü ve dünya gelişiminin gidişatını değiştirdi.

1938’de ÇKP önderleri. Japonya’ya Karşı Direniş Savaşı sırasında karargahlarında. Ön sıra, soldan sağa Kang Sheng, Mao Zedung, Wang Jiaxiang, Başkomutan General Cu De, Xiang Ying , Wang Ming. Arka sıra, soldan sağa Chen Yun, Bo Gu , General Peng Dehuai, Liu Shaoçi, devrimin 2. nolu önderi Cu Enlay ve Zhang Wentian

Kurulduğu andan itibaren Parti, Çin halkının mutluluğunu ve Çin ulusunun kalkınmasını hedef ve görev bildi.  Partinin son yüz yıl boyunca Çin halkını birleştirip yönlendirirken gösterdiği tüm mücadele, fedakarlık ve yaratı, Çin ulusunun büyük kalkınma hedefi olarak nihai tek bir tema ile birbirine bağlanmıştır.

Ulusal kalkınmayı gerçekleştirebilmek için Parti Çin halkını birleştirip kanlı savaşlarda yılmaz bir kararlılıkla çarpışmasına öncülük ederek, Yeni Demokratik Devrim’de büyük başarı elde etti.

Kuzey Seferi Harekatı(6) , Toprak Devrimi, Japon Saldırganlığına Direniş Savaşı ve Kurtuluş Savaşlarında silahlı devrim silahlı karşı-devrime karşı çarpışarak, emperyalizmin, feodalizmin ve bürokrat kapitalizmin 3 dağını devirip halkını ülkesinin efendisi yapacak Çin Halk Cumhuriyetini kurduk. Böylece ulusumuzun bağımsızlığını güvence altına alıp, halkımızı özgürleştirdik.

Yeni Demokratik Devrim’in zaferi, Çin’in yarı sömürge yarı – feodal tarihine, eski Çin’in bölünmüşlüğüne, yabancı güçler tarafından dayatılan eşitsiz anlaşmalara ve Çin’deki emperyalist güçlerin tüm ayrıcalığına son verdi. Ulusal kalkınmayı gerçekleştirecek temel toplumsal koşulları yarattı.

Bu azimli mücadeleyle, Parti ve Çin halkı ayağa kalkıp Çin ulusunun başakalarının zorbalığına tacizine uğradığı o günlerin sonsuza kadar bittiğini dünyaya gösterdi.

Ulusal kalkınmayı gerçekleştirebilmek için Parti, Çin halkını birleştirip daha güçlü bir Çin inşası için özgüven ruhuyla çabalamakta öncülük etmiş, sosyalist devrim ve inşasında büyük başarı elde etmiştir.

TEMEL SİSTEMİMİZ OLAN SOSYALİZMİ KURDUK

Sosyalist devrimi gerçekleştirerek Çin’de binlerce yıl hüküm süren sömürgeci ve baskıcı feodal sistemi ortadan kaldırıp temel sistemimiz olan sosyalizmi kurduk. Sosyalist sistemin inşasında emperyalistlerin ve hegemonik güçlerin silahlı provokasyonunu, sabotajını, yıkım çabalarını da alt ederek Çin ulusunun tarihinde görülmedik denli kapsamlı ve derin toplumsal değişimleri gerçekleştirdik. Doğunun büyük nüfuslu, yoksul ve gerikalmış ülkesi Çin’in bu büyük değişimle sosyalist bir ülkeye dönüşmesi, ulusal kalkınma için gerekli temel politik koşulları ve kurumsal temelleri oluşturdu.

Parti ve Çin halkı mücadele azmiyle, sadece eski dünyayı söküp atabileceğini değil, sadece sosyalizmin Çin’in kurtarabileceği yeni bir dünya inşa etmeye yetenekli olduğunu ve sadece Çin karakterli bir sosyalizmin Çin’i geliştirebileceğini dünyaya gösterdi.

Parti, ulusal kalkınmanın gerçekleşmesi için Çin halkını birleştirip zihinleri özgürleştirmekte, ilerlemekte, reformlar gerçekleştirerek dünyaya açılıp sosyalist modernizasyonu gerçekleştirmekte Çin halkına öncülük etti.

Sosyalizmin ilk aşaması için Partinin temel çizgisini oluşturduk, reformu ve dışa açılmayı kararlılıkla ilerlettik, her yönden riskleri ve zorlukları aştık ve Çin karakterli sosyalizmi kurduk; savunduk, koruduk ve geliştirdik. Böylece, Çin Halk Cumhuriyeti kurulalı beri Parti tarihinin en önemli, etkin değişimi gerçekleştirdik. Bu değişim Çin’in son derece merkezi planlı bir ekonomiden canlı bir sosyalist piyasa ekonomisine geçmesini ve yalıtılmış bir ülkeden dünyanın dört bir yanına açılan bir ülkeye dönüşmesini sağladı. Bu aynı zamanda Çin’in üretici güçleri görece geri kalmış bir ülkeden dünyanın en büyük ikinci ekonomisine doğru tarihi bir sıçrama gerçekleştirmesini sağladı. Bu tarihi dönüşüm, halkın yaşam standartlarını yükseltip, zorlu geçim koşullarından genel bir orta derecede gönence kavuşmasını sağladı. Bu başarılar, yeni bir enerjiyle dolu olarak kurumsal garantiler ve hızlı bir gelişme için maddi koşullar sağlayarak ulusal kalkınma atılımını ateşledi.
Parti ve Çin halkı bu azimli mücadeleyle dünyaya, reformları ve dışa açılmayı başararak Çin’i bugünkü haline getirmiş olarak büyük adımlarla çağı yakaladığını gösterdi.
Ulusal kalkınmayı gerçekleştirebilmek için Çin halkını birleştirip öncülük eden Parti, özgüven ve yenilikçilik ruhuyla kararlı bir savaş verip, bir projeyi, büyük bir davayı, büyük bir düşü kovalayarak yeni çağda Çin karakteristikli bir sosyalizmin inşasında büyük başarı sağladı.

Çin halkı Parti bayrağını yükseltiyor

Parti’nin 18. Ulusal Kongresi’nin ardından Çin karakterli sosyalizm, yeni bir döneme girdi. Bu yeni dönemde Partinin tam liderliğini destekleyip güçlendirdik, beş alanlı entegre planını ve dört aşamalı kapsamlı stratejisini eşgüdümlü bir şekilde uygulanmasını sağladık. Çin yönetim sistem ve kapasitesini modernize ettik, Parti üzerinde kurala dayalı yönetim uygulamasına bağlı kaldık ve sağlam bir parti iç tüzüğü geliştirdik. Uzun bir büyük riskler ve zorluklar listesinin üstesinden geldik, ilk yüzüncü yıl hedefini gerçekleştirdik ve ikinci yüzüncü yıl hedefine ulaşmak için stratejik adımlar belirledik. Partinin ve ülkenin davasındaki bütün bu tarihsel başarılar ve değişimler ulusal kalkınma davası için daha güçlü kurumlar, daha güçlü  maddi zemin ve daha fazla insiyatif alabilmek için ilham sağladı.

SOMUTLAŞAN KORKUSUZLUK RUHU

Parti ve Çin halkı, bu azimli mücadele yoluyla dünyaya, Çin ulusunun ayağa kalkıp refaha doğru, büyümekten güçlenmeye muazzam bir dönüşümü başardığını ve Çin’in ulusal kalkınmasının tarihsel bir kaçınılmazlık haline geldiğini gösterdi.

Geçen yüzyılda Parti Çin ulusunun bin yıllık tarihindeki en muhteşem bölümü yazan halkını birleştirip öncüllük ederken, Mao Zedung’un “Zihinlerimiz, güneş ve ay yeni bir gökyüzünde parlasınlar diye meydan okuyan şehitlerin özverisiyle daha da güçleniyor” satırlarını yazarken vurguladığı o korkusuzluk ruhunu somutlaştırdı. Öncülük ettiğimiz bu büyük yol, üstlendiğimiz bu büyük dava, geçtiğimiz yüzyılda gerçekleştridiğimiz büyük kazanımlar Çin ulusunun ve insanlığın uygarlık tarihine kaydedilecektir.

Çin Uzay İstasyonundaki Taykonotlar ÇKP’yi selamlıyor

PARTİNİN KURUCU İRADESİ HEP YAŞAYACAK

Yoldaşlar ve arkadaşlar,

Yüzyıl önce Çin’de komünizmin öncüleri Çin Komünist Partisi’ni kurup Parti’nin, ideallerin ve gerçeğin yanında olmak, amaca ve kurucu göreve sadık kalmak, cesurca savaşmak, partiye ve halka bağlılık ilkelerinden oluşan büyük kurucu ruhu geliştirdi. Bu ruh Parti’nin güç kaynağıdır.

Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde Parti, bu muhteşem kurucu ruhu ileri taşıdı. Süregiden mücadelelerinde Çinli komünistler için ilham verici ilkeler geliştirdi ve politik karakterini belirginleştirdi.

Tarihin akışında Parti ruhu da bir kuşaktan diğerine aktarıldı. Şanlı geleneğimizi ilerletip, devrimci mirası devam ettireceğiz, böylece Parti’nin büyük kurucu iradesi hep yaşayacak ve devam edecek.

Yoldaşlar ve dostlar

Geçtiğimiz yüzyıl içinde başardığımız her şeyi Çin komünistlerinin, Çin ulusunun, ve Çin halkının ortak çabalarına borçluyuz. Çin komünistleri, baş temsilcileri yoldaş Mao Zedung, Deng Xiaoping, Jiang Zemin ve Hu Jintao ulusal kalkınma için olağanüstü ve tarihi katkılar yaptılar. Onlara en derin saygılarımızı sunuyoruz.

Şu an burada, Çin Devrimine, inşaasına, reformuna, ve ÇKP’nin kuruluşuna, güçlenmesine ve gelişmesine  muhteşem katkıları olan Mao Zedung, Cu Enlay, Liu Shaoçi, Çu Deh, Deng Xiaoping, Chen Yun yoldaşların ve diğer  gazi devrimcilerin anılarını selamlayalım.
Yaşamlarını Halk Cumhuriyeti’ni kurmak, savunmak ve geliştirmek uğruna cesurca feda eden devrimci şehitlerin anılarını selamlayalım.
Yaşamlarını reform, açılım, sosyalist modernizasyona adayanların anılarını selamlayalım.
Ulusal bağımsızlık ve yeni çağ insanlarının özgürlüğü için ısrarla savaşan tüm kadın ve erkeklerin anılarını selamlayalım. Onların anavatana ve ulusumuza muhteşem katkıları tarihin sayfalarında ölümsüzleşecek ve asil ruhları Çin halkının kalbinde sonsuza kadar yaşayacaktır.

Tarihi yazan gerçek kahraman kitlelerdir. ÇKP Merkez Komitesi adına, işçilere, çiftçilere, ülkenin dört bir yanındaki aydınlara, diğer siyasi partilere, parti bağı olmayan tanınmış kişilere, halk organizasyonlarına, toplumun tüm sektörlerinden yurtseverlere, Halk Kurtuluş Ordusu’nun tüm üyelerine, Halkın Silahlı Polis Kuvvetlerine, Halk Güvenlik Polisi’ne, İtfaiye ve kurtarma servislerine, bütün sosyalist çalışanlara ve birleşik cephenin tüm üyelerine en derin saygılarımı sunuyorum. Hong Kong ve Makao özel yönetim bölgelerindeki, Tayvan’daki ve denizaşırı ülkelerdeki tüm vatandaşlarımıza en samimi selamlarımı gönderiyorum. Ayrıca tüm dünyadan Çin halkına dostluk gösteren, Çin’in devrim, gelişme ve yenilikçilik çabalarına anlayış ve destek veren dostlara ve insanlara yürekten teşekkürlerimi iletiyorum.

ÇKP’nin 100 yaşında parti üyeleri partiye, halka ve komünizme bağlılık kararlılığını ant içerek kutluyor

Yoldaşlar ve dostlar

Partimizin kuruluş misyonunu tamamlamak kolay olsa da, bu misyona bağlı kalmamızı sağlamak daha zor bir iştir. Güçler neden yükselir ve düşer,tarihten öğrenerek anlayabiliriz. Tarihin aynasında şu an nerede durduğumuzu görebilir ve gelecek için öngörü kazanabiliriz. Parti’nin 100 yıllık tarihine bakarak geçmişte neden başarılı olduğumuzu ve gelecekte başarımızı nasıl sürdürebileceğimizi görebiliriz. Bu, kuruluş misyonumuza sadık kalmak ve önümüzde uzanan yeni yolculukta daha iyi bir geleceğe yönelmek için daha büyük bir kararlılık ve amaçla hareket etmemizi sağlayacaktır.

ÇİN’İN BAŞARISI ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ’NİN BAŞARISIDIR

Parlak bir gelecek için geçmişten ders almak için bilinçli bir çaba gösterirken şunları da aklımızdan çıkarmamalıyız:

Parti’nin sağlam öncülüğüne tutunmalıyız. Çin’in başarısı Parti’ye dayanmaktadır. Çin ulusunun 180 yılı aşan modernleşme tarihi, Parti’nin yüz yıllık tarihi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70 yılı aşan tarihi, ÇKP olmasaydı, yeni Çin’in de ulusal kalkınmanın da olamayacağına dair yeterince kanıt sağlıyor. Parti tarih ve halk tarafından seçilmiştir. Parti önderliği, Çin karakterli sosyalizmin tanımlayıcı özelliğidir ve bu sistemin en büyük gücünü oluşturmaktadır. Bu, Çin halkının çıkarı ve refahının dayandığı, partinin temeli, cansuyu ve temel özelliğidir.

Yolumuzda ilerlerken Parti’nin önderliğine tutunmalı ve önderliği yükseltmeliyiz. Siyasi bütünlüğü koruma, büyük resim terimleriyle düşünme, merkezi önderliği izleme ve parti önderliğiyle uyum gereksinmesinin derin bilincinde olmalıyız. Çin karakterli sosyalizmin yoluna, teorisine, sistemine ve kültürüne güvenmeliyiz. Genel Sekreterin Parti Merkez Komitesi üzerindeki ve bir bütün olarak Parti içindeki temel konumunu ve Merkez Komitesinin otoritesini ve onun merkezi, birleşik önderliğini desteklemeliyiz. Ülkenin en temel çıkarlarını akılda tutarak, Parti’nin sağlam, demokratik ve hukuka dayalı bir yönetim yürütme kapasitesini geliştirmeli ve tam liderliği sağlama ve tüm tarafların çabalarını koordine etme konusundaki temel rolünü tam olarak yerine getirmesine özen göstermeliyiz.

Çin halkını daha iyi bir hayat için durmaksızın çalışmak yönünde birleştirmeli ve öncülük etmeliyiz. Bu ülke halkındır, halkı bu ülkedir. Ülke üzerinde önderliğimizi kurmak ve sağlamlaştırmak için savaştığımızda aslında halkın desteğini kazanmak ve korumak için savaşıyorduk. Partinin kökü, cansuyu, güç kaynağı halktır. Parti her zaman tüm Çin halkının temel çıkarlarını temsil etmiştir. Her koşulda halkını desteklemiş, ortak kaderi paylaşmıştır. Partinin kendine ait hiçbir özel çıkarı yoktur. Hiçbir zaman herhangi bir bireysel çıkar grubunu, güç grubunu veya ayrıcalıklı tabakayı temsil etmemiştir.

Parti’yi Çin halkından ayırmaya ya da halkı Parti’ye karşı örgütlemeye yönelik her girişim başarısızlığa mahkumdur. 95 milyon Parti üyesi ya da 1.4 milyardan fazla Çin halkı bu senaryonun gerçekleşmesine asla izin vermeyecektir.

İlerlerken, tarihi yaratan halka sıkıca güvenmeliyiz. Parti’nin halka gönülden hizmet temel amacına bağlı kalırken halkın yanında duracağız, Parti’nin kitle çizgisini uygulayacağız, halkın yaratıcılığına saygı duyacağız ve halk odaklı bir kalkınma felsefesi uygulayacağız. Halk demokrasisini tüm süreçleriyle geliştirecek, toplumsal adaleti , hakkaniyeti koruyacak, kalkınmadaki dengesizlikleri ve yetersizlikleri ve halkı büyük ölçüde ilgilendiren en acil güçlükleri ve sorunları çözeceğiz. Bunları yaparak, kapsamlı bir insani gelişim ve herkes için ortak refah elde etme yolunda daha dikkate değer ve önemli ilerleme kaydedeceğiz.

MARKSİZM PARTİMİZİN RUHU VE BAYRAĞIDIR

Marksizmi Çin bağlamına uyarlamayı sürdürmeliyiz. Marksizm Partimizi ve ülkemizi üstüne inşa ettiğimiz temel rehber ideolojidir. Partimizin ruhu ve uğruna çabaladığı bayrağıdır. ÇKP Marksizmin temel öğretisine ve olgularda gerçeği aramak ilkesine bağlıdır.
Günün eğilimlerine Çin’in gerçeklerine dayanan akılcı içgörüler geliştirdik, tarihten inisiyatif aldık  ve özenli araştırmalar yaptık. Bu şekilde Marksizmi Çin bağlamına ve günümüzün gereksinmelerine uygun hale getirdik ve Çin halkına büyük toplumsal devrimimizi ilerletmede rehberlik ettik. Temel düzeyde, Partimizin kapasitesi ve Çin karakterli sosyalizmin gücü Marksizm’in işlerliğine bağlanabilir.

Yolumuzda ilerlerken Marksizm-Leninizm’e, Mao Zedung düşüncesine, Deng Xiaoping teorisine, Üç Temsilci teorisine , Gelişime Bilimsel Bakış’a, ve Yeni Bir Çağ için Çin karakterli sosyalizm düşüncesinin tam uygulamasına sıkıca tutunmayı sürdürmeliyiz. Marksizmin temel öğretilerini Çin’in öznel gerçeklerine, güzel geleneksel kültürüne uyarlamaya devam etmeliyiz. Marksizm’i gözlemlemek, anlamak, günün eğilimlerini yönlendirmek için kullanacak ve 21.yy’da çağdaş Çin’in Marksizmini geliştirmeye devam edeceğiz.

ÇKP’nin 100. yaşı Çin’in bütün kentlerinde, parlak ve coşkulu törenlerle kutlandı.

Çin’e özgü sosyalizmi geliştirip bağlı kalmalıyız. Kendi yolumuzu izlemeliyiz , Partimizin tüm teori ve pratiklerinin temelini oluşturan dayanak budur. Bunun da ötesinde, geçtiğimiz yüzyıl içinde Partimizin mücadelelerinden çıkardığı tarihsel sonuç budur. Çin değerleriyle sosyalizm Parti’nin ve halkın sayısız zorluklar ve büyük fedakarlıklar yoluyla elde ettiği temel bir başarıdır ve ulusal gençleşmeyi başarmak için doğru yoldur. Çin karakterli sosyalizmi destekleyip geliştirip maddi, politik, kültürel-etik, sosyal ve ekolojik açıdan koordineli ilerlemeyi yönlendirerek modernleşmeye giden yeni ve eşsiz bir Çin rotasına öncülük ettik ve insanlığın ilerlemesi için yeni bir model yarattık.

İlerlemeye giden yolda, Partinin temel teorisine, çizgisine, politikasına ve 5 katmanlı bütünlük (entegrasyon) planı ve 4 aşamalı kapsamlı stratejiye bağlı kalmalıyız. Reformu derinleştirmeli, dışa açılmalı, çalışmalarımızı bu yeni gelişim aşamasına dayandırmalı, yeni kalkınma felsefesini tam ve sadık bir şekilde uygulamalı ve yeni bir kalkınma modelini geliştirmeliyiz. Yüksek nitelikli bir gelişimi teşvik etmeli, ülkemizin gücünü bilim ve teknoloji üzerine inşa etmeliyiz. Ülkeyi yönetenin, hukukun üstünlüğüne dayalı olarak yönetmeye devam eden ve temel sosyalist değerleri koruyan insanlarımız olduğundan emin olmalıyız. Gelişim sürecinde toplumsal refahı artırmalı, insan ve doğa arasında uyum sağlamalı ve halkımızı gönençli, güçlü yapmak ve ülkeyi güzelleştirmek doğrultusunda koordineli adımlar atmalıyız.

Çin ulusu 5.000 yıldan fazla bir tarih içinde muhteşem bir uygarlık geliştirmiştir. Parti, 100 yıllık süredeki çabalarından ve 70 yılı aşan yönetiminden bir deneyim serveti edinmiştir. Aynı zamanda diğer kültürlerin başarılarından dersler çıkarmaya ve her türlü yararlı öneri ve yapıcı eleştiriyi kabul etmeye de hazırız. Bununla birlikte,

bize ders verme hakkına sahip olduklarını düşünenlerin kibirli vaazlarını kabul etmeyeceğiz. Parti ve Çin halkı, kendisi için seçtiği yolda büyük adımlarla ilerlemeye devam edecek ve Çin’in kalkınması ve ilerlemesi hedefinin kendi ellerinde olduğundan emin olacak

Ulusal savunmamızın ve silahlı güçlerimizin modernizasyonunu hızlandırmalıyız. Güçlü bir ülkenin güçlü bir ordusu olmalıdır. Ulusun güvenliğini sadece onlar garanti altına alabilir. Şiddetli bir çatışmaya girme noktasında Parti, silahlara komuta etmek ve Halk Kurtuluş Ordusu’nu kurma gerçeğini fark etti. Halk Kurtuluş Ordusu, Parti ve halk adına silinmez başarılar elde etmiştir. Sosyalist ülkemizi ve ulusal vakarımızı koruyup kollamakta güçlü bir destek, bölgemizdeki ve ötesindeki barışı korumakta bir güçlü bir etkendir.

Kutlamalar stadyumlarda büyük gösterilerle sürdü

Önümüzdeki yolculukta, Parti’nin orduyu güçlendirme konusundaki düşüncesini ve yeni çağ askeri stratejimizi tam olarak uygulamalı, Parti’nin silahlı kuvvetler üzerindeki mutlak liderliğini sürdürmeli ve askeri gelişme için Çin’e özgü bir yol izlemeliyiz. Silahlı kuvvetlerin politik sadakatını artırmak, reform, teknoloji ve personel eğitimi yoluyla yetkinleştirmek ve hukuka uygun olarak yönetmek için kapsamlı önlemler alacağız. Ulusal egemenliğimizi, güvenliğimizi ve kalkınma çıkarlarımızı korumak için Halk Kurtuluş Ordusu’nu daha büyük kapasite ve daha güvenilir araçlarla donatıp dünya standartlarına yükselteceğiz.

Ortak geleceğe sahip bir insan topluluğunun inşasını teşvik etmek için çalışmaya devam etmeliyiz. Barış, anlaşma ve uyum, Çin ulusunun 5.000 yıldan fazla bir süredir sürdürdüğü ve savunduğu düşüncelerdir. Çin ulusunun genlerinde saldırganlık ve hegemonik karakter özellikleri yoktur. Parti, insanlığın geleceğini önemsemekte ve dünyanın tüm ilerici güçleriyle uyum içinde hareket etmek isteğindedir. Çin her zaman dünya barışını korumak, küresel gelişime katkı sunmak ve uluslararası düzeni korumak için çalışmıştır.

 

Önümüzdeki yolculukta, barışı, kalkınmayı, işbirliğini ve karşılıklı yararı teşvik etmeye, bağımsız barışçıl dış politikaya ve barışçıl bir kalkınma yoluna bağlı kalacağız. Yeni bir tür uluslararası ilişkiler ve ortak bir geleceğe sahip yeni bir insanlık inşa etmek için, çalışacağız, ortak çabalarla ‘Kuşak ve Yol İnsiyatifi’ nin gelişimini desteklemek ve dünyaya yeni fırsatlar sağlamak için Çin’in başarılarını kullanacağız. Parti, barış, kalkınma, adalet, eşitlik, demokrasi ve özgürlük gibi ortak insani değerleri geliştirmek için tüm barıçıl ülkeler ve halklarla birlikte çalışmaya devam edecektir. Çatışma yerine işbirliğini savunmaya, kapılarımızı kapatmak yerine açmaya ve kazançsız oyalanmalar yerine karşılıklı faydaya odaklanmaya devam edeceğiz. Hegemonyaya ve güç siyasetine karşı çıkacağız, tarihin çarkını aydınlık ufuklara doğru döndürmeye çalışacağız.

ZORBALIĞA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

Biz Çinliler adaleti savunan ve düşman tehditlerinden korkmayan bir halkız. Ulus olarak güçlü bir onur ve özgüven duygumuz var. Hiçbir zaman başka ülkelerin halklarını zorbalık yapmadık, sindirmedik, zapt etmeye çalışmadık, çalışmayacağız. Aynı şekilde,

Hiçbir yabancı gücün bize zorbalık ve baskı yapmasına, hükmetmeye çalışmasına asla izin vermeyeceğiz. Bunu yapmaya yeltenecekler kendilerini 1.4 milyarlık dövme çelikten bir duvara çarpmış bulacaklardır.

Pek çok çağdaş özellikli bir mücadele yürütmeliyiz. Partimizi yenilmez kılan, sahip olduğu savaşma cesareti ve kazanma azmidir. Büyük hayalimizi gerçekleştirmek çok çalışma ve sebat ister. Bugün ulusal kalkınma hedefimizi gerçekleştirmeye her zamankinden daha yakın, daha emin ve daha muktediriz. Ama o hedefe ulaşmak için daha da çok çalışmaya hazır olmalıyız.

Önümüzdeki yolculukta daha uyanık olmalı ve sakin zamanlarda bile her zaman potansiyel tehliklere hazır olmalıyız. Ulusal güvenliğe, kalkınma ve güvenlik zorunluluklarını dengeleyecek bütüncül bir yaklaşım uygulamalı ve ulusal kalkınma hamlesini yüzyılda bir gerçekleşen değişimler bağlamında yapmalıyız.
Çin toplumundaki temel çelişmelerden kaynaklanan yeni özellikleri ve gereksinimleri ve ayrıca karmaşık bir uluslararası ortamdaki yeni sorunları ve zorlukları tam olarak anlamamız gerekiyor. Mücadelemizi yürütmekte, yeni yollar açmakta ve tüm riskleri ve zorlukları aşmak için gerektiğinde yeni köprüler kurmakta hem cesur hem de mahir olmalıyız.

Kutlamalarda sanat etkinlikleri büyük yer tuttu. Opera ve tiyatro sahneleri, kültür merkezleri, konser ve sinema salonları ÇKP’nin 100. yaşında parlak gösterilere ve sanat olaylarına sahne oldu

Çin halkının görkemli bütünlüğünü güçlendirmeliyiz. Geçtiğimiz yüzyılda yaşadığımız mücadeleler sırasında Parti birleşik cepheyi her zaman önemli bir konuma yerleştirmiştir. Mümkün olan en geniş birleşik cepheyi devamlı pekiştirip geliştirdik, birleştirilebilecek tüm güçleri birleştirdik, harekete geçirilebilecek tüm olumlu etkenleri seferber ettik ve kolektif çaba için mümkün olduğunca çok güç topladık. Birleşik Yurtsever Cephe, ulusal kalkınma hedefi için, Çin ulusunun yurtiçinde ya da dışındaki tüm kızlarını ve oğullarını birleştirmek Parti için çok önemli bir araçtır.

Önümüzdeki yolculukta, büyük bir birlik ve dayanışma sağlamalı, ortaklaşmacılığı ve çeşitliliği dengelemeliyiz. Teorik ve politik rehberliği güçlendirmeli, geniş bir konsensus sağlamalı, parlak fikirleri bir araya getirmeli, ortak zemini ve ortak çıkarları genişletmeli ve böylelikle hem ülkedeki hem yurtdışındaki Çin halkının zekasını ve enerjisini  aynı hedefe yönlendirip iddialı bir güç olarak ulusal kalkınmayı gerçekleştirmeliyiz.

İYİ BİR ÇELİK İÇİN İYİ DEMİRCİ GEREKİR

Büyük, yeni parti inşası projesine devam etmeliyiz. ÇKP’yi diğer siyasi partilerden ayırt eden özellik kendine reform uygulayabilme cesaretidir. Parti’nin bu kadar çok sınav ve sıkıntıdan geçmesine rağmen böylesine canlı ve enerjik kalmasının önemli bir nedeni, etkin bir öz denetim , tam ve titiz bir öz yönetim uygulamasıdır. Bu nedenle, farklı tarihsel dönemlerin risklerine ve denemelerine uygun şekilde yanıt verebilmiş, derin değişiklikler küresel manzarayı süpürürken bile hep, zamanın ön saflarında kalmış, yurtiçinde ve dışında türlü risk ve zorlu görevlerin üstesinden gelerek her yerde ulusun omurgası olarak sağlam durmasını bilmiştir.

Önümüzdeki yolculukta, ‘iyi bir çelik için iyi bir demirci gerekir’ diyen eski özdeyişi sıkıca aklımızda tutmalıyız. Tam ve titiz bir öz-yönetimin hiç bitmeyen bir yolculuk olduğu gerçeğine daha fazla siyasi farkındalık göstermeliyiz.Temel bir ilke olarak Partiyi siyasi  olarak güçlendirerek yeni çağda, yeni büyük Parti inşa projesini ilerletmeye devam etmeliyiz.

Partinin örgütsel sistemini sıkılaştırmalı, hem ahlaki hem de mesleki yeterliliğe sahip yüksek vasıflı memurlar yetiştirmek için çok çalışmalı, Parti idaresini iyileştirmeye, dürüstlüğü sürdürmeye, yolsuzlukla mücadele etmeye bağlı kalmalı ve Partinin gelişmişliğine zarar verecek her türlü unsuru, doğasını ve saflığını, sağlığını  bozacak her virüsü yok etmeliyiz.

Partinin özünü, rengini ve karakterini koruduğundan emin olmalı ve yeni dönemde Çin karakterli sosyalizmi ayakta tutma ve geliştirme sürecinde her zaman güçlü bir lider olarak hizmet ettiğini görmeliyiz.

Yoldaşlar ve dostlar

Hong Kong halkının Hong Kong’u ve Makao halkının Makao’yu yüksek derecede özerklikle yönettiği ‘Tek Ülke İki Sistem’ ilkesinin lafzına ve ruhuna sadık kalacağız.

Merkezi hükümetin Hong Kong ve Makao üzerinde tam yargı yetkisi kullanmasını ve ulusal güvenliği korumak için iki özel idari bölgede yasal sistemleri ve uygulama mekanizmalarını yürürlüğe sokmasını sağlayacağız.

Çn’in egemenliğini, güvenliğini, gelişim çıkarlarını korurken, Hong Kong ve Macao’da toplumsal istikrarı sağlayacak, her iki özel yönetim bölgesinde refah ve istikrarı devam ettireceğiz.

Tayvan sorununu çözmek ve Çin’in tam bir birleşmesini yeniden gerçekleştirmek, Çin Komünist Partisi’nin tarihi bir misyonu ve sarsılmaz bir taahhüdüdür. Bu aynı zamanda Çin ulusunun tüm oğul ve kızlarının da ortak ülküsüdür.

Tek Çin ilkesine ve 1992 konsensusuna bağlı kalacak ve barışçıl ulusal birleşmeyi ilerleteceğiz. Hepimiz, Tayvan Boğazı’nın iki yakasındaki vatandaşlar bir araya gelmeli ve birlik içinde ilerlemeliyiz. Tayvan’ın bağımsızlığına karşı oluşacak herhangi bir teşebbüsü tümüyle ezecek çetin önlemi almalı ve ulusal kalkınma için parlak bir gelecek yaratmak için beraber çalışmalıyız. Hiç kimse Çin halkının ulusal egemenliğini ve bölgesel bütünlüğü koruma yeteneğini, azmini ve isteğini hafife almamalıdır.

GELECEK GENÇLİĞE AİTTİR

Yoldaşlar ve dostlar,

Gelecek gençliğe aittir ve umutlarımız onların elindedir. Yüzyıl once bir grup ilerici Marksizmin meşalesini havaya kaldırdı ve o karanlık yıllarında ısrarla Çin ulusunu kalkındırmanın yollarını aradı. O zamandan beri ÇKP’nin bayrağı altında, genç Çinliler kuşaklar boyu gençliklerini Partinin davasına ve halkına adayıp, ulusal kalkınmanın öncü birliği olarak kaldılar.

Gençlik ÇKP’ye katılıyor

Yeni dönemde gençlerimiz, ulusal kalkınmaya katkıda bulunmayı görev edinmeli ve Çinli kimlikleriyle daha gururlu, daha emin, daha inançlı olmaya istekli olmalılar ki gelecek kuşaklara olan sözlerini ve halkın, zamanın ve Parti’nin beklentilerini yerine getirebilsinler.

Yoldaşlar ve dostlar

Yüzyıl önce kuruluş döneminde ÇKP ‘nin sadece 50 üyesi vardı. Bugün 1.4 milyar nüfuslu ülkede 95 milyondan fazla üyeyle dünyanın en büyük iktidar partisidir ve muazzam bir uluslararası etkiye sahiptir.

Yüzyıl önce Çin, dibe vurmuştu ve dünyanın gözünde yok oluyordu. Bugün, dünyaya sunduğu imaj, kalkınmaya doğru durdurulamaz bir ivme ile ilerleyen güçlü bir ulus olduğudur.

Geçtiğimiz yüzyıl, ÇKP halk adına olağanüstü tarihi başarılar elde etmiştir. Bugün, Çin halkını “ikinci yüzüncü yıl” hedefini gerçekleştirmeye yönelik yeni bir yolculuğa çıkarıyor ve yönlendiriyor.

Bütün Parti üyelerine,

Merkez Komitesi her birinizi Partimizin kuruluş misyonuna sadık kalmaya ve idealleriniz ve inançlarınızda sağlam durmaya çağırıyor. Parti amacına göre hareket ederek, halkla her zaman yakın ilişkiler kurmalı, empati yapmalı ve onlarla birlikte çalışmalı, iyi ve kötü günde onların yanında durmalı ve daha iyi bir yaşam özlemlerini gerçekleştirmek, Partiye ve halka daha büyük zafer getirmek için yorulmaksızın çalışmalısınız.

Yoldaşlar ve dostlar

Bugün, kuruluşundan yüz yıl sonra, Çin Komünist Partisi hâlâ zirvede ve Çin ulusunun kalıcı bir büyüklüğe ulaşması için her zamankinden daha kararlı. Geçtiğimiz yola ve önümüzde uzanan yolculuğa baktığımızda, Parti’nin sağlam önderliği ve tüm etnik gruplardan Çin halkının büyük birlikteliği ile her açıdan büyük modern sosyalist bir ülke inşa etmek hedefimizi başaracağımız ve Çin’in ulusal kalkınma düşünü gerçekleştireceğimiz  kesindir.

Çin’in bütün etnik gurupları ÇKP’de birleşirken, özerk bölgelerde ve başkent Beijing’de yapılan kutlamalarda coşkuyla yerlerini aldılar

Yaşasın büyük, şanlı ve doğru partimiz.

Yaşasın büyük, şanlı ve kahraman halkımız!

Dipnotlar
(1) Afyon Savaşı, 1840’ta ilki 188856’da ikincisi yapılan, İngiltere’nin Çin’le ticaret açığını kapatmak için Çin halkını afyon içmeye zorlayan savaşların ilki.  Batılı devletlerin Çin‘de ticaret ayrıcalıkları kazanmalarıyla sonuçlanan savaş.
https://tr.wikipedia.org/wiki/I._Afyon_Sava%C5%9F%C4%B1

(2) Taiping Hareketi; komünal eşitlikçi yoksul köylü isyanı:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Taiping_Ayaklanmas%C4%B1

(3) Çing Hanedanı‘nın sonlarında 11 Haziran’dan 22 Eylül 1898 tarihine kadar meydana gelen 103 günlük bir ulusal, kültürel, politik ve eğitim reform hareketi
https://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C3%BCz_G%C3%BCn_Reformu
(4) Boksör Ayaklanması: Batı’nın 19. yüzyılda Çin üzerindeki ekonomik ve siyasi etkisine karşı çıkartılan ayaklanma.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Boxer_Ayaklanmas%C4%B1
(5) 1911 Devrimi: veya Çin Devrimi, Çin’in son imparatorluk hanedanının devrilip Dr. Sun Yatsen önderliğinde Çin Cumhuriyeti‘nin kurulduğu devrimdir.

(6) 1926-1928 yılları arasında Çan Kay Şek önderliğindeki Kuomintang (Milliyetçi Parti) nin düzenlediği harekâttır. Harekâtın amacı Beiyang hükümetinin ve yerel savaş ağalarının denetimini sona erdirerek tüm Çin‘i birleştirmekti. Sefer Ulusal Devrimci Ordu ve Kuomintang‘ın zaferiyle sonuçlandı ve Savaş Ağaları Dönemi sona ermesini sağladı. Tüm Çin birleşmiş ve Wuhan Hükûmeti kurulmuştur. Kuomintang, ülkenin başkentini Nankin olarak değiştirdi

PAYLAŞMANIZ İÇİN