Köylü şirketin yalanlarına kanmadı… ALTIN’CI ŞİRKET HÜSRANA UĞRADI

Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı Gökçeyazı, Sarıalan ve Sofular köylüleri, altıncı şirketin yalanlarına kanmadı. Madenin vereceği zararlara ilişkin sorulan soruları cevapsız bırakan şirket yetkilisinin projeye ilişkin çizdiği pembe tabloya aldanmayan köylüler, köylerinde maden istemediklerini imzalarıyla tutanağa geçirtti.

Eskimiyen Haber

CVK Madencilik tarafından Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı Gökçeyazı, Sarıalan ve Sofular köylerini içine alan 1500 hektar (15 bin dönüm) orman ve tarım alanında gerçekleştirilmek istenen altın madeni projesiyle ilgili düzenlenen halkın katılım toplantısında madenci şirket köylüleri inandıramadı. Proje sahasının içinde yer alan Gökçeyazı, Sarıalan ve Sofular ile çevre köy ve ilçelerden halkın ve STK’larının katıldığı toplantı, Koronavirüs salgını nedeniyle köy meydanında gerçekleştirildi.

Proje sahasının içinde yer alan Gökçeyazı, Sarıalan ve Sofular köylüleri tek tek söz alarak projeye ilişkin itirazlarını dile getirdiler.

ŞİRKET KÖYLÜNÜN ZARARINI TAZMİN ETMEMİŞ!

Toplantıda şirket yetkili mühendisinin yaptığı maden projesini içeren sunum köylülerin yoğun protestolarına neden oldu. Madenin vereceği zararlara ilişkin sorulan soruları cevapsız bırakan şirket yetkilisinin projeye ilişkin çizmeye çalıştığı pembe tabloya kanmayan köylüler, şirketin, yaptığı sondajdan çıkan atık maddeleri kuyuların bulunduğu yere gömdüğünü söyledi. İneği şirketin açtığı sondaj kuyusuna düşen köylünün uğradığı zararın bile tazmin edilmediğini belirten Sarıalanlılar, köylerinin maden dolayısıyla uğrayacağı milyonlarca maddi ve manevi zararın nasıl karşılanacağını da sordular. Madenin şantiyesinin evlerinin dibinde olduğunu söyleyen Sarıalanlı kadınlar, köyümüzde maden istemiyoruz dediler.

“Ben burada doğdum. Benim babam da burada doğdu, onun babası da” diyen bir Gökçeyazı sakini de “atalarımızın mezarları burada, onların anıları burada, ben burada yaşıyorum, benim çocuklarım da burada yaşıyor, onların çocukları da burada yaşayacak. Ben çocuklarımın, torunlarımın geleceğini, köyümün geleceği için buradayım. Köyümde maden istemiyorum” dedi.

“BİZDEN NE KAÇIRMAK İSTİYORSUNUZ?”

Toplantıda söz alan Gökçeyazı muhtarı Mehmet Can, toplantı yapılacağını üç gün önce öğrendiklerini belirterek, “Toplantıdan İvrindi belediye başkanının haberi yok, Gökçeyazı muhtarının haberi yok” dedi. “Herkesin hasatta olduğumuz zamanı seçtiniz, koronayı fırsat bildiniz. Toplantıyı saklamak istediniz. Bu toplantıyı Gökçeyazı’da neden yapmadınız? Bizden ne kaçırmak istiyorsunuz?” diye sordu.

Gökçeyazı muhtarı Mehmet Can: “Bizden ne kaçırıyorsunuz?”

Köylülerin alkışlarıyla kesilen konuşmasında Can, köylerinde maden istemediklerini, bu konuda sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği adına söz aldığını belirten Recep Memiş de, “Bütün o sözünü ettiğiniz pasa dağlarının yağmurla toprağa, güneşin ısısıyla buharlaşarak havaya karışacak zehirli maddelerinden burada yaşayanları nasıl koruyacaksınız? Yağmur yağdığında şemsiye mi açacaksınız? Güneşten korumak için gölgelik mi yapacaksınız? ” dedi. Sarıalanlı bir köylü ise “Siyanürden hiç bahsetmediniz, siyanürü ne yapacaksınız?” diye sordu?

SİZ KİMDEN YANASINIZ?!

Sorulara cevap vermeye çalışan Madenci şirket yetkilisinin madenin köylerine zarar vermeyeceği yolundaki açıklamasını yuhalayan köylüleri sakinleştirmeye çalışan Çevre İl Müdürlüğü yetkilisi de protestolardan nasibini aldı. Bir köylü, “Devamlı müdahale ediyorsunuz. Konuşmamızı kesiyorsunuz sürekli, siz kimden yanasınız? Biz halkız, bizden yana olmanız gerekir” dedi. Protestolarını sürdüren köylülerin il müdürlüğü görevlilerinin masasının etrafını çevirmesi üzerine il müdürlüğü yetkilisi, madene hayır diyen herkesin imzasını alarak tutanağa ekleyeceğini açıklamak zorunda kaldı.

Toplantı, Gökçeyazı, Sarıalan ve Sofular köylülerinin köylerinde maden istemediklerini beyan eden tutanağı tek tek imzalamalarıyla sona erdi.

Fotoğraflar: Recep MEMİŞ