Galatasaray Üniversitesi’nde Kedi Avı

Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü, sahil tarafındaki kampüste kedi beslenmesini yasakladı.


Beşiktaş Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkan Yardımcısı

NEŞE MESUTOĞLU

Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü, sahil tarafındaki kampüste kedi beslenmesini yasakladı.

“Kimsenin okulda olmadığı bu dönemde kedilerin en büyük ve sevdikleri yuva kırılarak çöpe atıldı.”

Pandemi döneminde hastalığa yakalanma ihtimalini göze alarak kedileri beslemek için okula giden öğrenciler, mama desteği veren öğretim üyeleri ve biz eski mezunları çok incitti bu haber.

Bu insanları yok saymak, Batı’nın penceresi olduğunu iddia eden bir eğitim kurumuna hiç yakışmadı.  

GSU KEDİLERİNE SAHİP ÇIK

Tabiat varlıklarına büyük saygı duyan, doğa dostu Z kuşağına eğitim vermeye çalışan Beşiktaş’ın merkezindeki bu okulda, kedi sayısındaki artışa çözüm -kısırlaştırma yapmak ya da belediyeden kısırlaştırılmalarını istemek yerine- yuvaları yıkmak oldu.

Üzüntümü paylaştığım A Haber’den arkadaşım Işıl Açıkel, bu konuda bir haberi ekranlara taşımak istedi. İlginç tesadüftür ki sadece birkaç gün önce açıklanan bir kararla mart ayından bu yana süren “pandemi nedeniyle” okula girişlerin sınırlandırıldığını öğrendik.

İçeriden cep telefonuyla görüntü alma fikri ise öğrencilerin “Güvenlik kamerasından izliyorlar. Çekim yapmamız zor,” yanıtı ile karşılık buldu.

Kurumsal değerler, fikri hür vicdanı hür öğrenciler yetiştirmeyi hedeflerken, ıskalananlar birkaç kedi beslemenin ötesine geçti.

Destek isteyen ancak isimlerini vermekten çekinen öğretim üyeleri ve seslerini sosyal medyadan “GSÜ Sokak Hayvanlarını Koruma Kulübü” adıyla duyuran ancak yüzlerini saklayan öğrenciler, fikirlerini özgürce ifade etme refleksini kaybetmişti.

Klişeye düşerek “İnsana değer veriliyor mu ki hayvanlara değer verilsin,” diye özetlenebilecek gelişim ve ilerleme beklentisindeki yaraya, bir sonraki adımın görülemediğini bilme feraseti eklendi.

Çünkü “Yemek verilmezse Çırağan Caddesi’nden geçmeye başlayacaklardır ve bu onlar için ölüm demektir!” 

Eğitimle gelen pek çok haslet, bir kararla kenara itilirken yıllar önce bir Fransız hocanın ayağından sakatlanmasına ve bir kız öğrencinin yaralanmasına neden olan caddeye, mama aramak için kontrolsüzce çıkacak ve arabaların altında kalacak olan kedileri hesap etmek ne kadar matematik bilgisi gerektirir?

Bu kedilerin ölümleri Beşiktaş Belediyesi’ni ne kadar ilgilendirir?

Ne diyelim? #GsuKedilerineSahipCik

SOKAK CANLARI KANUNLARIN KORUMASI ALTINDADIR

Sokaklarda, sitelerde, bahçelerde, parklarda ve tüm halka açık alanlarda yaşayan sokak hayvanları, kanunların koruması altındadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetleri Gönüllü Katılım Yönetmeliği, 2872 sayılı Çevre Kanunu, Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne göre site yönetimleri, komşular ve yetkisiz kişilerin sahipsiz hayvanlara ve onları besleyen gönüllülere müdahalesi yasaya aykırıdır.